Vredesboodschappen in alle dorpen

Pak activiteiten om 100ste verjaardag bevrijding te vieren

In alle dorpskernen van Maldegem staan tot 15 november grote vredesborden. Bedoeling is dat elke inwoner een vredeswens bedenkt, en die op het vredesbord aanbrengt. De vredesborden zijn een onderdeel van een pak activiteiten die de honderdste verjaardag van de bevrijding van Maldegem moeten herdenken.
Burgemeester Marleen Van den Bussche hangt haar wens op het vredesbord.
Joeri Seymortier Burgemeester Marleen Van den Bussche hangt haar wens op het vredesbord.

Je hebt ze wellicht al zien staan op het Vredespleintje in Maldegem, aan de schandpaal in Middelburg of aan de kerken van Kleit, Donk en Adegem: de grote witte borden waar de komende weken een pak vredeswensen moeten op komen. “Met die vredesborden willen we de herdenking van de bevrijding letterlijk dicht bij de mensen brengen”, zegt burgemeester Marleen Van den Bussche (CD&V). “In ons gemeentelijk infoblad van september zat een sticker. Het is de bedoeling dat inwoners hun vredesboodschap op een sticker zetten, en die sticker op één van de vredesborden gaat kleven. Zo willen we in elke dorpskern een muur vol vredesboodschappen brengen. Zo herdenken we niet alleen de bevrijding, maar spreken we ook onze wens uit voor een vredevolle toekomst. Ik heb zelf de eerste vredesboodschap al aan de muur gehangen. Wat mijn boodschap is? Vrede is een kostbaar goed. Laat ons dat goed koesteren!”

Gidsen

De komende weken staan in Maldegem nog een pak meer activiteiten gepland rond de herdenking van de bevrijding. Nog tot eind september kan je in het centrum van Maldegem een wandelzoektocht houden, langs plaatsen die belangrijk waren tijdens de bevrijding. Op donderdag 18 oktober wordt om 20 uur een concert van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen georganiseerd in de sporthal Meos. De streng geselecteerde musici zullen ook een mars spelen, die speciaal voor de herdenking van de Maldegemse bevrijding gecomponeerd werd.

Tentoonstelling

Op vrijdag 19 oktober worden in de voormiddag de leerlingen van het vijfde en zesde jaar van het secundair onderwijs betrokken, en kunnen zij naar een voorstelling rond de bevrijding. Die dag zal het ook dag op dag honderd jaar geleden zijn dat Maldegem bevrijd werd. Om 14 uur is er een plechtigheid aan het monument van Burkel en op het Gidsenpleintje. Jeugdverenigingen gaan die avond bivakkeren aan Sint-Jozef. Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober is er van 10 tot 17 uur ook een tentoonstelling over de bevrijding van Maldegem, op de site van oud Sint-Jozef in de Mevrouw Courtmanslaan.

Kaarten voor het concert van 18 oktober in de sporthal kosten 20 euro. Wie voor het concert en een receptie kiest, betaalt 35 euro. Kaarten zijn te koop in het gemeentehuis, sporthal Meos, het zwembad en Den Hoogen Pad. Info: www.maldegem.be/webshop.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.