Vrachtwagen sleurt omheining mee

BEWONER UIT VAKEBUURSTRAAT ZOEKT GETUIGEN NA VLUCHTMISDRIJF

Bewoner Omer Ballegeer voor zijn (witte) omheining die kapot gereden werd.
Foto JEW Bewoner Omer Ballegeer voor zijn (witte) omheining die kapot gereden werd.
Een vrachtwagen heeft dinsdag in de late avond een vijftal meter omheining van Omer Ballegeer (68) uit de Vake- buurtstraat in Maldegem kapot gereden. De vrachtwagenchauffeur pleegde nadien vluchtmisdrijf. Het is al de derde keer dat de omheining van Omer sneuvelt, die de aanrijdingen kotsbeu is. "Iedere week liggen die houten paaltjes van de gemeente op de grond door onvoorzichtige chauffeurs", zegt Omer.

"Rond half één 's nachts stond ik op om te plassen. Toen ik vanuit mijn raam naar buiten keek zag ik mijn omheining alweer op de grond liggen", vertelt Omer. Hij verwittigde meteen zijn zoon Filip, die juist naast de man woont. "Ik ben rond 1 uur nog zelf op onderzoek geweest en heb de hele buurt verkend, maar nergens vond ik een beschadigde vrachtwagen terug."

Verantwoordelijkheid

Filip en Omer vermoeden dat de vrachtwagen tussen 22 uur en half een 's nachts het ongeval veroorzaakt had. "Het enige wat we terugvonden is een metalen zijbalk van die vrachtwagen. Dat die vrachtwagen niet zou stoppen verbaast me niks. Waarom zou hij? De zin voor verantwoordelijkheid is tegenwoordig ver te zoeken."


Omer woont op de hoek van de Vakebuurtstraat met de Noortemstraat. Het is een op het eerste zicht erg rustige straat, maar de waarheid is toch wel anders. "Het vrachtverkeer is er de laatste jaren sterk toegenomen. Vaak gaat het om chauffeurs die zich van afslag vergist hebben en dan door hun gps via de binnenbaantjes langs mijn huis gestuurd worden. Normaal gezien is er geen enkel probleem om via de Vakebuurtstraat de Noortemstraat af te draaien. Maar je moet als chauffeur dan wijd genoeg uitdraaien. Anders krijg je toestanden zoals dinsdagavond, waarbij ze te kort afdraaien en de omheining sneuvelt." Ook belanden regelmatig voertuigen in de gracht hier voorbij het T-kruispunt omdat ze te snel rijden.

Al derde keer

Omer woont nu al ruim veertig jaar in de straat. "In al die tijd is mijn omheining al drie keer stuk gereden." Volgens zijn zoon Filip liggen de houten paaltjes van de gemeente meer tegen de grond dan dat ze recht staan. "Ik schat dat ze iedere week wel omver worden gereden. Mijn vader heeft al de gemeente gevraagd om er anders betonnen paaltjes te zetten, die steviger zijn. Maar dat kan of mag om de een of andere reden niet. Het zou de omheining van mijn pa alvast beter beveiligen. Wij zitten natuurlijk met de kosten, want op wie kan je die nu verhalen? Erg vervelend, want je hebt veel achternageloop."


Omer en Filip laten het hier alvast niet bij en dienden een klacht in tegen de politie. Die nam de door de vrachtwagen verloren zijbalk mee voor onderzoek. Zelf startte Filip ook al een zoekactie via social media.

200 keer gedeeld

"Ik heb een oproep gedaan naar getuigen via Facebook. Mijn bericht is ondertussen al ruim 200 maal gedeeld, wat toch een succes is. Ik hoop dat er iemand iets gezien heeft of de chauffeur zelf wroeging krijgt en zich aangeeft bij de politie."