Vlaamse gepekelde hesp van Vleeswaren Hoste: “Door de unieke smaak van onze Brugse Ham zijn de mogelijkheden in de keuken oneindig”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Sander Van Hoecke bij de Brugse Ham in de fabriek van nv Hoste in Maldegem.
Joeri Seymortier Sander Van Hoecke bij de Brugse Ham in de fabriek van nv Hoste in Maldegem.
Voor je de Brugse Ham van Vleeswaren Hoste uit Maldegem tussen je boterham kunt leggen, is er eerst negen maanden werk in de fabriek. “Onze ham heeft twee hoofdingrediënten: Belgisch varkensvlees en tijd”, zegt productieverantwoordelijke Sander Van Hoecke.

De Vlaamse gepekelde hesp van Vleeswaren Hoste uit Maldegem ligt in de rekken onder de naam Brugse Ham. De vleesfabriek is genoemd naar stichter Ronny Hoste, maar kwam in 2008 in handen van de Gentse groep rond Gandaham. Omdat Maldegem dicht bij Brugge ligt, koos het bedrijf de naam Brugse Ham voor zijn gepekelde hesp. De fabriek maakt geen gewoon vlees, maar alles wordt er gezouten of gerookt. “De hammen worden sinds jaar en dag in Maldegem gemaakt”, zegt productieverantwoordelijke Sander Van Hoecke. “We doen dat op een authentieke en ambachtelijke manier. Gezouten, gerookt en gedroogd, met twee hoofdingrediënten: Belgisch varkensvlees en de tijd. Dat oude proces levert een verfijnde, ambachtelijke smaak op.”

Brugse Ham van Hoste uit Maldegem.
Joeri Seymortier Brugse Ham van Hoste uit Maldegem.

45.000 hammen

In de fabriek in de Bogaardestraat hangen altijd ongeveer 45.000 hammen. “Logisch, want het duurt tot negen maanden voor een ham klaar is voor consumptie”, weet Sander. “De ham komt hier vers binnen en wordt dan opgekuist. Er wordt eerst een touwtje in gestoken. Dan worden de hammen ingezouten en mogen ze een nachtje in de frigo. Nadien volgt het pekelen. De pekel bestaat uit zout, salpeter, natuurlijke kruiden en niet in het minst ook uit de jus van de hammen die ervoor werden gezouten in die pekel. De pekel wordt gedurende jaren hergebruikt, waardoor we een unieke smaak en een heerlijk aroma krijgen. De hammen blijven achttien dagen in het pekelbad. We verleggen ze wel regelmatig, zodat elke ham evenveel zout kan opnemen. Na het pekelbad mogen de hammen vier tot vijf weken in de rijpfrigo. Nadien gaan ze een nacht in water om de zoutkristallen er aan de buitenkant af te krijgen. Wat dan volgt, is een week in de sneldroogkamer en nog eens zeven maanden in de gewone droogkamer. Tijd is inderdaad een belangrijk aspect om de smaak van onze Brugse Ham optimaal te krijgen.”

Tijd is een belangrijk aspect om de smaak van onze Brugse Ham optimaal te krijgen

Productieverantwoordelijke Sander Van Hoecke

Culinaire mogelijkheden

Bij nv Hoste werken acht medewerkers. De Brugse Ham is te vinden bij heel wat slagers, maar ook in de vleesafdeling van onder andere Delhaize, Okay en Colruyt. “Er zijn heel wat recepten waarin je Brugse Ham kunt gebruiken. Perfect bij de boterham, ideaal om te versnijden bij het aperitief, heerlijk bij een frietje met mayonaise of ook heerlijk als voorgerecht met wat bolletjes meloen. Door de unieke smaak van onze Brugse Ham zijn de mogelijkheden in de keuken eigenlijk oneindig”, besluit Sander Van Hoecke.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.