VERKIEZINGEN: Sint-Annakasteel wordt ontmoetingsplek

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MALDEGEM

Maldegem blijft zoeken naar de ideale bestemming voor het statige Sint-Annakasteel in het centrum. Krijgt het pand een toeristische invulling, komt er horeca of krijgen startende ondernemers er een stek?
Het Sint-Annakasteel, in de schaduw van het gemeentehuis.
Joeri Seymortier Het Sint-Annakasteel, in de schaduw van het gemeentehuis.

N-VA wil het kasteel in handen van de gemeente houden. "Ofwel moeten we verder zoeken naar een ondernemer die zijn hart heeft verloren aan het gebouw, ofwel moet de gemeente er zelf een invulling aan geven", zegt Nicole Maenhout. "De sluiting van het kantoor van de toeristische dienst was een misser van formaat. Maar de dienst zou perfect in het Sint-Annakasteel kunnen worden ondergebracht. Of maak er een kantoortje van waar een klachtenambtenaar aanwezig is."

De Merlaan blijft hopen op horeca. "Wij vinden dat de benedenverdieping het beste ingenomen wordt door een horecazaak", zegt Marleen Van den Bussche. "Een stek waar je iets kan eten en drinken, af en toe met een klein optreden. De vijver achter het kasteel wordt een plaats waar kinderen in de zomer in ondiep water kunnen spelen. In de winter kan dat een ijspiste zijn."

Daar kan ook Valerie Taeldeman (CD&V) zich in vinden. "Op het gelijkvloers kan je recepties houden, maar ook tentoonstellingen of een gezellige pop-up in de zomer behoren tot de mogelijkheden. De bovenverdieping zou kunnen verhuurd worden aan starters op zoek naar kantoorruimte of een co-workplaats. Het kasteel, het park, de trappen aan de Ede en de markt zouden meer één geheel moeten vormen."

Groen wil vooral op de ingeslagen weg verder gaan. "De benedenverdieping werd gerenoveerd, het uitzicht verruimd door het wegnemen van de haag en binnenkort volgen de parkeerplaatsen", zegt Stefaan Standaert. "Dat is de goede richting: Sint-Anna vormt de statige toegangspoort tot ons fantastisch park. Het verdere restauratiedossier blijft best in handen van de gemeente. De benedenverdieping kan nu al gebruikt worden voor kleinschalige evenementen. Ook burelen, toerisme en cultuur zijn daar mogelijk." Ook Open Vld wil het Sint-Annakasteel in eigen handen houden. "Het kasteel is de poort van het park, de poort voor sociale ontmoetingen en evenementen", zegt Bart Van Hulle. (JSA)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.