Valerie Taeldeman (CD&V) zwaar ontgoocheld: “Koud aan de kant gezet”

CD&V niet eens uitgenodigd voor coalitiegesprekken

Nationaal voorzitter Wouter Beke neemt een selfie met Mariama Sylla en lijsttrekker Valerie Taeldeman.
Joeri Seymortier Nationaal voorzitter Wouter Beke neemt een selfie met Mariama Sylla en lijsttrekker Valerie Taeldeman.
Schepen en Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman moet in Maldegem met haar CD&V naar de oppositiebanken. Open Vld gaat daar samen besturen met N-VA en De Merlaan. Taeldeman haalt 2.092 stemmen, maar ze wordt gewoon gemeenteraadslid in de oppositie. “Simpelweg buitenspel gezet”, zucht ze.

Het werd maanden voor de verkiezingen al duidelijk: heel wat partijen wilden de populaire Valerie Taeldeman liefst aan de kant zetten. De kiezer heeft de kaarten geschud, en heeft winnaar Open Vld de kans gegeven om dat te doen. Een bittere pil om te slikken. “Ik ben heel zwaar ontgoocheld in deze nieuwe coalitie”, geeft Valerie Taeldeman toe. “Wij hebben als CD&V geen enkele kans gekregen om mee aan tafel te gaan zitten. Wij zijn nochtans nog altijd de tweede grootste partij in Maldegem. Ik heb er geen probleem mee om toe te geven dat Bart Van Hulle met zijn Open Vld de absolute winnaar is van deze verkiezingen. Maar wij van CD&V zijn door hen koud aan de kant gezet. Simpelweg buitenspel! Hoe kan ik dit anders interpreteren? De Open Vld zou samen met CD&V een heel comfortabele meerderheid kunnen vormen hebben. De twee grootste partijen van Maldegem samen in het bestuur. Maar we zijn niet eens gevraagd voor een gesprek. Ja, dat steekt.”

Taeldeman denkt niet aan opgeven en gaat zetelen als oppositieraadslid. “Waarom zou ik de handdoek in de ring gooien?”, zegt ze. “Ik heb meer dan 2.000 stemmen en dat is nog altijd het tweede meest van heel de gemeente. Het is duidelijk dat Maldegem mij in de politiek wil. Jammer genoeg zes jaar in de oppositie.”

Geen krappe meerderheid

De nieuwe burgemeester Bart Van Hulle van Open Vld ontkent dat de nieuwe coalitie een zet is om Valerie Taeldeman buitenspel te zetten. “Dat heeft hier niets mee te maken”, zegt Van Hulle. “N-VA is altijd onze partner geweest in de oppositie, en we hebben een goede verstandhouding. We zijn zondag dus eerst met N-VA gaan praten. Samen zouden we 14 van de 27 zitjes hebben. Dat is volgens mij een veel te krappe meerderheid. We hebben de voorbije zes jaar gezien hoe CD&V en Groen gesukkeld hebben met zo’n kleine meerderheid. We wilden er dus een derde speler bij. We hebben de partijprogramma’s naast mekaar gelegd, en dat van De Merlaan past het best bij dat van ons. Vandaar dat De Merlaan de derde partij in de coalitie is. Met rancune tegen Valerie Taeldeman of iemand anders heeft dat niets te maken.”

De Merlaan

Huidig burgemeester Marleen Van den Bussche van De Merlaan heeft drie zitjes en wordt zelf wellicht schepen of OCMW-voorzitter. “Vanuit het niets halen we 11,4 procent van de stemmen, en daar ben ik blij mee. De Merlaan mag meebesturen en Maldegem verder helpen uitbouwen. Het wordt in ieder geval heel anders werken in een nieuwe coalitie, maar ik zie de uitdaging zeker zitten”, zegt Van den Bussche nog.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sylvia Stul

    Mevr. Van Daele is duidelijk goeie vriendjes met cd&v want elk artikel over de uitslag van open Vld breekt ze af!! Beetje kinderachtig...

  • Rosanne Van Daele

    Beste William, hou je maar goed vast aan de takken van de bomen met deze nieuwe ploeg. het eerste dat ze zullen doen is de belastingen van de burger verhogen ten voordele van de zelfstandigen.

  • William Goemaere

    Eindelijk hebben de inwoners van Maldegem beseft wat ettelijke decennia Cd&v bestuur hun gekost heeft.