Valerie Taeldeman (CD&V) politiek werkloos: stemmen genoeg, maar toch niet naar Vlaams parlement

Zetel gaat om 2 uur ’s nachts toch nog naar andere kandidaat

Valerie Taeldeman geraakte niet verkozen.
BELGA Valerie Taeldeman geraakte niet verkozen.
Een drama voor uittredend Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (43) van CD&V in Maldegem. Ze haalt met 9.935 voorkeurstemmen genoeg stemmen om haar zitje in het parlement te houden, maar de kandidaat die boven haar staat krijgt de kopstemmen van de lijst en pikt haar zetel in. Valerie Taeldeman moet noodgedwongen op zoek naar een nieuwe job.

Het zag er op verkiezingszondag lang goed uit voor Valerie Taeldeman, maar zondagnacht om 2 uur keerde het tij. Taeldeman haalt 9.935 voorkeurstemmen van op de vijfde plaats. Maaike De Rudder uit Sint-Gillis-Waas haalt op de vierde plaats maar 8.906 stemmen, maar zij krijgt wel als eerste de lijststemmen van de partij. Daardoor krijgt De Rudder toch het vierde en laatste Oost-Vlaamse CD&V-zitje in het Vlaams parlement en is Valerie Taeldeman er niet meer bij.

“We zakken in Oost-Vlaanderen met CD&V naar vier verkozenen in het Vlaams parlement en ik ben daar jammer genoeg niet meer bij”, bevestigt Valerie Taeldeman. “Ik ben tevreden met mijn persoonlijke uitslag, zeker als je die bekijkt binnen het verlies dat CD&V overal in Vlaanderen kent. Ik heb goed stand kunnen houden en heb ook het vierde meeste stemmen op de lijst. Maar de kandidaten boven mij, kunnen gebruik maken van de lijststemmen en daardoor komt Maaike De Rudder inderdaad voor mij te staan. Of ik dat niet frustrerend vind? Dat is nu eenmaal het politieke spel. Daar kan ik niets aan veranderen.”

Valerie Taeldeman kwam zondag in alle vroegte stemmen, samen met dochter Marlies.
Joeri Seymortier Valerie Taeldeman kwam zondag in alle vroegte stemmen, samen met dochter Marlies.

Historisch dieptepunt

Tot vorig jaar was Taeldeman nog schepen in Maldegem, maar na de laatste verkiezingen kwam haar CD&V ook lokaal in de oppositie terecht. Vanaf vandaag is Valerie Taeldeman dus Vlaams parlementslid af en is ze enkel nog gemeenteraadslid in Maldegem. Op papier is ze dus politiek werkloos. “Ik ga de moed niet laten zakken”, reageert Valerie. “Natuurlijk ben ik ontgoocheld, maar ik kan mezelf niets verwijten. Ik heb mij gesmeten in de campagne en heb er alles voor gedaan. Ik ben een van de slachtoffers van de slechte uitslag van mijn partij. We zitten met CD&V op een historisch dieptepunt. Ik ben niet de enige die haar zitje in het parlement verliest.”

Halve leven

Valerie Taeldeman was tien jaar lang parlementslid. Daarvoor werkte ze vijf jaar op het kabinet van Johan De Roo en evenveel jaren op het kabinet van Yves Leterme. “Ik loop twintig jaar in dat Vlaams parlement rond en dat is zowat de helft van mijn leven. Ik ga alles laten bezinken en bekijk nog welke richting ik uit wil. Ik weet niet wat ik wil doen en heb tijd nodig om alles eens rustig te laten bezinken. Ik ben 43 jaar oud, dus ik ben zeker dat er nog dingen op mijn pad zullen komen. In de politiek of niet in de politiek”, zegt de Maldegemse nog.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Eugene Dellaert

    Drama??? En gewoon het resultaat van haar achteruitgang!! Na haar afstraffing als schepen , nu duidelijk minder voorkeurstemmen voor het parlement! Als ge weet hoe ze omgegaan is met ons in een verkavelingsdossier, dan is dit niet alleenstaand en krijgt men de rekening op middellange termijn ! Ook de CD en V zelf heeft geen toekomst meer, gewoon omdat hun aanhangers wegvallen met ouderdom, en nauwelijks jonge aanhangers zullen bijkomen, is een uitloopmodel!

  • Jean Pierre Versteeg

    Neen hier kan je toch niet spreken over een drama. Met alle respect voor deze dame. Denk ik toch dat iemand die 10 jaar in het parlement een zitje heeft gehad en 20 jaar in de politiek met diverse postjes. En dit aan een zeer ruime vergoeding en met het vooruitzicht op een rijk welverdiend pensioen. Daarentegen een arbeider of werknemer welke 45 jaar gewerkt heeft en dan moet vaststellen dat zijn pensioen nog niet volstaat om de basis kosten voor het rusthuis te betalen. Dat is pas een drama!!

  • marc huyghebaert

    Drama??? Risico’s van het vak, er zijn duizenden mensen die hun werk verliezen zonder hoop direct weer aan de bak te kunnen, daar schrijven ze niet over