STEM 2018: Meest onvoorspelbare uitslag van het Meetjesland

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN MALDEGEM

Burgemeester, Maldegem, Marleen Van den Bussche
Wannes Nimmegeers Burgemeester, Maldegem, Marleen Van den Bussche
De verkiezingen in Maldegem worden zondag de spannendste van heel het Meetjesland. Dat burgemeester Marleen Van den Bussche de CD&V de rug toekeert en met De Merlaan een eigen partij opricht, is bepalend voor deze verkiezingen. Vooral wie zondagavond met wie zal praten, zal beslissend zijn voor de toekomst.

CD&V was zes jaar geleden met 38,5 procent van de stemmen de grootste partij van Maldegem. Na jaren van absolute meerderheid, moest CD&V deze keer wel Groen meenemen om aan die meerderheid te geraken. Valerie Taeldeman was met 2.133 voorkeurstemmen de absolute stemmenkampioen. Lijsttrekker Marleen Van den Bussche haalde er 1.782. Maar omdat zij bovenaan de lijst stond, werd zij wel burgemeester. CD&V koos een jaar geleden resoluut voor Valerie Taeldeman als lijsttrekker 2018, en dat schoot bij Marleen Van den Bussche in een verkeerd keelgat. Samen met schepen Geert De Roo richtte ze De Merlaan op.

CD&V trekt zondag in Maldegem met de meeste bekende koppen naar de verkiezingen. Valerie Taeldeman scoort al twee verkiezingen op rij heel sterk, en krijgt nu de kans om het waar te maken. Dat Taeldeman veel stemmen zal hebben, is een zekerheid. Op de lijst van CD&V staan ook nog andere bekende koppen, dus CD&V zal ook zondagavond bij de grootste partijen van Maldegem blijven. Maar om burgemeester te kunnen worden van Maldegem, zal Valerie Taeldeman andere partijen nodig hebben. Maar wie gunt het haar? Een voorakkoord heeft CD&V naar eigen zeggen niet op zak.

Merlaan met N-VA?

De Merlaan wordt de meest onvoorspelbare factor van deze verkiezingen. Huidig burgemeester Marleen Van Den Bussche is de kopvrouw, een stemmenkanon, en dus ook kandidaat-burgemeester. Maar of de trouwe christendemocraten haar gaan volgen, is zeer de vraag. Dat De Merlaan opgericht werd omdat Van Den Bussche graag nog burgemeester zou blijven, is duidelijk. De voorbije maanden was het geen geheim dat De Merlaan dikke vriendjes was met de N-VA van Maldegem. Burgemeester Van Den Bussche was tijdens de campagne zelfs gastspreker op een infoavond van N-VA. Maar dat er een voorakkoord zou zijn tussen De Merlaan en N-VA, wil niemand bevestigen.

Verrassing?

Ook Open Vld zou zondag wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. De nieuwe frontman is Bart Van Hulle en zijn ambitie is duidelijker dan ooit: burgemeester van Maldegem worden. Van Hulle werkte zich in de kijker door via heel wat gerechtelijke procedures er in te slagen, de bedrijfsbelasting van Maldegem te laten schrappen. Tot plezier van heel wat ondernemers, en die kunnen hem daar zondag voor bedanken. Open Vld heeft nu vier zetels, en kan echt wel doorgroeien. Misschien hebben zij straks de sleutel wel in handen, om CD&V, De Merlaan of N-VA aan een meerderheid te helpen.

N-VA wordt ook opnieuw een grote speler in de verkiezingsstrijd. Zes jaar geleden scoorde de gele ploeg heel sterk met 28,2 procent van de stemmen en negen zetels. Maar de partij kwam in de oppositie terecht. Nicole Maenhout is lijsttrekker en ook kandidaat-burgemeester.

Groene stempel

Groen zat zes jaar lang mee in het bestuur. Ook al heeft de partij maar 11,3 procent en twee zetels, toch kon Groen heel zwaar een stempel drukken op het beleid. Soms tot grote ergernis van andere partijen.Vlaams Belang geraakte zes jaar geleden met 5,5 procent net niet verkozen. Nu hebben ze een lijst met zeven kandidaten, met Timothy De Groote op kop. Het wordt wellicht opnieuw 'net wel' of 'net niet' voor één zetel.

DE PARTIJEN DOORGELICHT

CD&V

CD&V Maldegem zet voor het eerst Valerie Taeldeman op kop van de lijst. Ze was zes jaar geleden met 2.133 voorkeurstemmen de absolute stemmenkampioen van de gemeente. Ook door haar werk als Vlaams parlementslid, heeft ze heel wat bekendheid veroverd. De CD&V heeft aan de top van de lijst ook nog de schepenen Marten De Jaeger en Annelies Lammertyn staan. Gemeenteraadsvoorzitter en professor Koenraad De Ceuninck en oud-schepen Anneke Gobeyn maken de top van de lijst volledig.

Ook onderaan de lijst zorgt CD&V voor een stevig trio. Lut D'hondt is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Boerenbond Oost-Vlaanderen geworden, en is voor het eerst lijstduwer voor CD&V. Zij moet de hele landbouw achter zich zien te krijgen. Boven haar staan Eric Ceulenaere en oud-schepen Boudewijn De Schepper.

N-VA

N-VA kiest deze keer voor Nicole Maenhout als kopvrouw. Zes jaar geleden haalde ze 714 stemmen van op de tweede plaats. Ook bij de nationale verkiezingen heeft Maenhout mooi gescoord, maar al twee keer miste ze op een haar de kans om in Brussel te gaan zetelen. N-VA Maldegem kan ook rekenen op Rudi De Smet. Hij haalde zes jaar geleden van op de zesde plaats 1.723 stemmen, en deed bij iedereen de mond open vallen. Nu mag 'Rudi van het containerpark' op de tweede plaats van de lijst staan. N-VA zag de voorbije zes jaar een paar mensen vetrekken, maar kan nog altijd rekenen op bekende gezichten als Peter Van Hecke, Maarten Bekaert, Geertrui Baert en Jan De Metsenaere. Ook Gino Braet en Frederik De Baets staan op de lijst.

Groen

Groen zet OCMW-voorzitter Stefaan Standaert bovenaan. Huidig schepen Erwin Goethals geeft dan weer kans aan nieuwkomers, en staat eerder onzichtbaar op 24 en dus de vierde laatste plaats. Dino Lateste is de lijstduwer van Groen. De partij pakt uit met een pak nieuwe en jonge gezichten.

Open Vld

Bart Van Hulle is de nieuwe frontman van Open Vld Maldegem. Zes jaar geleden stond hij maar op de vijfde plaats, maar scoorde daar met meer dan 700 stemmen veel beter dan de kandidaten die rond hem stonden. Huidig gemeenteraadslid Jason Van Landschoot staat op plaats drie, en de bekende gezichten Peter Van Hecke en Wim Swyngedouw staan samen onderaan de lijst.

Merlaan

De Merlaan is de nieuwkomer in het verkiezingsspel van Maldegem. De lijst wil partijneutraal zijn, en koos bewust voor een witte kleur. Huidig burgemeester Marleen Van Den Bussche is de frontvrouw, en huidig schepen Geert De Roo is lijstduwer. Zij zijn de twee enige mensen met een politiek gezicht. De 25 andere kandidaten hebben zo goed als geen politieke ervaring. De lijst kan daardoor ook een alternatief zijn, voor iedereen die zich tegen de 'mainstream' politiek wil afzetten. Met onder andere Hilde Versluys, Christine Verplaetse, Karel Van Maele en Valentijn De Lille staan er nog heel wat bekende dorpsgezichten op de lijst.

Vlaams Belang

Vlaams Belang zet Timothy De Groote bovenaan de lijst. Zes jaar geleden stond hij op de voorlaatste plaats van de lijst, en haalde hij 83 stemmen. Johan Foré blijft net als zes jaar geleden lijstduwer. Vlaams Belang heeft zeven kandidaten. Er zijn maar twee nieuwkomers: Tom Coene en Cindy Deliaert.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eugene Dellaert

  Ga ervan uit dat gezien de wanprestaties van de voorbije jaren dat de huidige coalitie CDenV- De Merlaan en Groen ten onder gaan.

 • Bert Steen

  Onvoorspelbaar zal het zeker worden. Het is tijd om het anders aan te pakken, zeker met nieuwe gezichten en misschien met een andere coalitie. Of het beter zal zijn zal de toekomst uitwijzen, maar voor velen kunnen een aantal zaken toch (nog) een heel stuk beter.

 • christine verplaetse

  Ervaring hoeft niet altijd politiek getint te zijn hoor

 • Rosanne Van Daele

  Allen voor Valerie !!! Een echte professional en 100% gedreven.