Reservatiestrook Schipdonkkanaal wordt niet geschrapt: “Niet in regeerakkoord en dat is verontrustend”

Het Schipdonkcomité aan de oevers van het Schipdonkkanaal. Blijven strijden is de boodschap.
Joeri Seymortier Het Schipdonkcomité aan de oevers van het Schipdonkkanaal. Blijven strijden is de boodschap.
De Vlaamse regering is voorlopig niet van plan om de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal in het Meetjesland te schrappen.

Dat blijkt uit het antwoord van minister Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) uit Aalter. “Het schrappen van de reservatiestrook staat niet in het regeerakkoord en dat is verontrustend”, zegt Mieke Schauvliege. “Het zou heel logisch zijn om deze strook onmiddellijk te schrappen en ze om te vormen tot één van de blauw-groene netwerken waar de Vlaamse regering werk van wil maken. Voor Groen moeten de plannen voor de megalomane verbreding van het Schipdonkkanaal voorgoed van de baan. Er moet een duidelijke toekomstvisie komen voor het kanaal en haar omgeving, gericht op de ontwikkeling van het landschap, de landbouw, de natuur, wonen, toerisme en recreatie. Alleen zo krijgen de mensen die daar wonen rechtszekerheid, na dertig jaar van twijfel en onzekerheid.”

Rechtszekerheid

Mieke Schauvliege vindt het de hoogste tijd dat bewoners en landbouwers in de omgeving van het kanaal opnieuw zekerheid krijgen. “Niet enkel zijzelf zijn vragende partij, ook de gemeentebesturen en verschillende natuur- en milieuverenigingen. Wij begrijpen niet dat de minister dit niet onmiddellijk beslist en eerst nog de analyse van de het planteam afwacht”, zegt Mieke Schauvliege nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.