Open Vld grote winnaar in Maldegem

Bart Van Hulle en zijn team van Open Vld.
Michel Moens Bart Van Hulle en zijn team van Open Vld.
Open Vld is de grote winnaar van de verkiezingen in Maldegem. Bart Van Hulle wordt zo goed als zeker de nieuwe burgemeester.

Met wie Open Vld een meerderheid wil vormen, was rond middernacht nog niet duidelijk. Open Vld scoorde bijzonder sterk en groeit van 16,5 naar 29,6 procent van de stemmen. De partij heeft negen zetels. Frontman Bart Van Hulle werd zwaar beloond en haalt maar liefst 2.646 voorkeurstemmen. Ook Peter Van Hecke, Jason Van Landschoot en Glenn Longeville gaan vlot boven de duizend voorkeurstemmen.

De CD&V van Valerie Taeldeman wordt nu de tweede grootste partij in Maldegem. Taeldeman scoort persoonlijk goed met 2.092 voorkeurstemmen. Haar CD&V haalt nog 23,3 procent van de stemmen. Taeldeman wint daarmee wel de strijd met huidig burgemeester Marleen Van den Bussche die de CD&V verliet en met De Merlaan een eigen partij heeft opgericht. Die doorbraak bleef wel uit. De Merlaan strandt op 11,4 procent en amper drie zetels. Naast Van den Bussche en huidig schepen De Roo is ook nog Christine Verplaetse verkozen.

N-VA Maldegem scoort 18 procent van de stemmen. Opnieuw heeft Rudi De Smet met 1.390 een topscore vast voor de partij. Lijsttrekker Nicole Maenhout heeft 863 voorkeurstemmen. Groen heeft twee zetels. Huidig schepen Erwin Goethals geraakt wel niet herverkozen. Het Vlaams Belang haalt ook een zetel in de gemeenteraad van Maldegem.

Wie met wie in zee gaat, was om middernacht nog niet duidelijk. Open Vld heeft de sleutel in handen, en kan heel wat combinaties maken. Samen met CD&V zou een comfortabele meerderheid van 16 op 27 zetels kunnen gevormd worden. Met N-VA geraakt Open Vld aan 14 van de 27 zetels en dus een zeer nipte meerderheid. Ook de combinatie van Open Vld met De Merlaan en Groen kan een meerderheid opleveren. De onderhandelingen worden in ieder geval op het scherpst van de snee gehouden. Het blijft wachten op witte rook.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sylvia Stul

    Mevr. Van Daele is duidelijk goeie vriendjes met cd&v want elk artikel over de uitslag van open Vld breekt ze af!! Beetje kinderachtig...

  • Rosanne Van Daele

    De beste politiek is geen politiek. De eerste daad dat deze partij stelt, is de merlaan in de coalitie opnemen om de cd&v buiten spelt te zetten. De merlaan...de partij met als baseline... een positief alternatief voor... eigen beleid van de zittende burgemeester. Dit beloofd boor de Maldegemnaar !

  • William Goemaere

    Hopelijk herinneren ze zich wat er gebeurde bij de vorige coalitie vorming toen ze onderhandelen met cd&v. Laat ons eindelijk eens genieten zonder deze partij.