Ombouw N49 Maldegem tot snelweg gaat vijf jaar duren: werken gepland van 2021 tot 2025

Kruispunt Noordstraat blijft discussiepunt in voorbereiding

De Maldegemnaars kwamen donderdagavond massaal naar de plannen kijken in Den Hoogen Pad.
Joeri Seymortier De Maldegemnaars kwamen donderdagavond massaal naar de plannen kijken in Den Hoogen Pad.
De ombouw van de N49 in Maldegem tot een snelweg zal ten vroegste eind 2021 starten en zal vijf jaar duren. Je zal de N49 op Maldegems grondgebied enkel nog van op de N44 en van in de Noordstraat op kunnen. De gemeente ijvert nog extra voor een afrit aan de Noordstraat voor het verkeer dat van de kust komt. “Wie gaat er anders ooit nog een spaghetti komen eten in ons centrum?”, zegt burgemeester Bart Van Hulle.

De plannen voor de ombouw van de N49 werden donderdagavond aan de inwoners van Maldegem voorgesteld. De zaal van Den Hoogen Pad was tot in de nok gevuld, dus het dossier leeft echt wel bij de Maldegemnaar. “Bedoeling is om de N49 tussen Damme en Maldegem om te bouwen tot een snelweg”, zegt Koen Thys van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Dat betekent dat heel veel zijstraten dicht moeten, want het kan niet meer dat verkeer zomaar overal de N49 kan oprijden. Onder andere de Passiedreef, Vakebuurtstraat en de Koning Albertlaan zullen niet meer op de N49 uitkomen. Ook de particuliere aansluitingen op de N49 kunnen in de toekomst niet meer. We zullen in de plaats via parallelwegen langs de N49 rijden, zodat het verkeer vanuit die straten vlot naar een van de knooppunten kan rijden, waar je dan wel de N49 op kan. Een timing is in dit dossier altijd zeer gevaarlijk. Laat ons stellen dat de ombouw in Maldegem in de periode van 2021 en 2025 moet gebeuren. In de loop van die vijf jaar zal je veel zien veranderen op de N49 in Maldegem.”

Noordstraat

Het kruispunt van de Noordstraat blijft het grootste vraagteken in de plannen. Vandaag is het de bedoeling dat het lokaal verkeer in een tunnel onder de N49 zal gestuurd worden. Je zal van in de Noordstraat enkel nog een oprit naar de N49 hebben, richting Antwerpen. Er komt ook een afrit voor het verkeer dat uit Antwerpen komt. Het nieuwe gemeentebestuur van Maldegem gaat niet akkoord met die beslissing. “Wij ijveren ervoor dat er ook een afrit komt voor het kustverkeer rechtstreeks naar de Noordstraat”, zegt burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld). “Zoals de plannen vandaag zijn zou je van de kust moeten doorrijden naar het afrittencomplex van de N44, daar moeten keren en dan zo op de N49 terugkeren om af te rijden aan de Aardenburgkalseide. Om vervolgens in een tunnel onder de N49 te gaan om zo via de Noordstraat naar het centrum te rijden. Wie van de kust komt en in Maldegem nog een spaghetti wil eten, zal zo’n omweg zeker niet doen. Voor het verkeer van de kust is er echt een rechtstreekse afrit naar Maldegem-centrum nodig. Aan het plan van de Koning Albertlaan is blijkbaar niets meer te veranderen. We hopen dat AWV wel oor heeft naar onze eis om het plan van de Noordstraat nog bij te schaven.”

AWV bevestigt dat de mogelijkheid voor een afrit Noordstraat onderzocht zal worden. De vrees is wel dat het afrittencomplex Noordstraat te dicht bij het afrittencomplex N44 zal liggen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.