Maricolen bouwt nieuwe school en daardoor zal Markt er helemaal anders uitzien: open groene ruimte en pak minder auto’s

Nieuwbouw kost 18 miljoen euro en is in 2024 klaar

Laurent Osaer, Griet De Vriendt en Eric Verstraete op de speelkoer van de lagere school van de Maricolen in Maldegem. De rechtse vleugel verdwijnt. De linkse vleugel van het oude klooster wordt gerestaureerd.
Joeri Seymortier Laurent Osaer, Griet De Vriendt en Eric Verstraete op de speelkoer van de lagere school van de Maricolen in Maldegem. De rechtse vleugel verdwijnt. De linkse vleugel van het oude klooster wordt gerestaureerd.
De Maricolen in Maldegem plannen de bouw van een nieuwe school, en die zal het uitzicht van het centrum grondig veranderen. De oude schoolvleugel dichtst bij de Ede wordt gesloopt. Vooraan komt een grote groenzone, en de nieuwe schoolvleugel wordt dieper op het terrein gebouwd. Wie met de wagen naar school gebracht wordt, moet langs de Brielstraat, zodat er honderden wagens verdwijnen op de Markt.

De bouwplannen van de Maricolen in Maldegem worden concreet. De eerste schetsen zijn klaar en nog voor de zomer zou het bestek naar de aannemers moeten. Toch wordt het schooljaar 2024 of 2025 vooraleer de nieuwe school gebruiksklaar zal zijn. Er wordt maar liefst 18 miljoen euro geïnvesteerd.

“Als je kijkt van op de Markt van Maldegem, dan gaat het gebouw aan de rechtse kant dichtst bij de Ede tegen de grond”, zegt Eric Verstraete van het schoolbestuur. “Ook het meest rechtse deel aan de Markt gaat plat. De nieuwe schoolvleugel wordt een pak dieper op de site gebouwd. Daardoor kunnen we aan de voorkant een grote open groene ruimte maken. Daardoor zal je van op de Markt weer de Ede zien liggen. Het nieuwe gebouw heeft zestig klaslokalen, een nieuwe sportzaal, een bewegingsruimte en administratieve lokalen. Het is de bedoeling dat ook de afdeling van de Zwarte Zusterlaan dan naar de Markt verhuisd, zodat de Maricolen op één locatie komen. Tijdens de bouw gaan we tijdelijke containerklassen nodig hebben. We hopen tegen september 2024 klaar te zijn.”

Een toekomstschets. Vooraan rechts zie je de groenzone die tussen de Markt en de school komt. De gele L-vorm is het nieuwe schoolgebouw. De rode vlakken zijn onder andere het oude klooster en de sporthal, die behouden blijven. De parking Brielstraat ligt bovenaan in het grijs.
RV Een toekomstschets. Vooraan rechts zie je de groenzone die tussen de Markt en de school komt. De gele L-vorm is het nieuwe schoolgebouw. De rode vlakken zijn onder andere het oude klooster en de sporthal, die behouden blijven. De parking Brielstraat ligt bovenaan in het grijs.

Kloostergebouw

De parking achteraan de school wordt uitgebreid, en krijgt een belangrijke functie. Wie kinderen met de auto naar school brengt, zal gevraagd worden om dat via de Brielstraat te doen. Enkel te voet of met de fiets zal je nog langs de Markt naar school kunnen. Daardoor zullen elke dag honderden auto’s minder op de Markt rijden. “We willen ook het oude kloostergebouw links grondig renoveren, maar dat is een ander project. In die gebouwen zal een deel van de secundaire klassen blijven, en komt ook alle administratie van de Maricolen”, klinkt het nog.

Geboortelijst

De school heeft alvast enkele bijzondere eisen bij de opmaak van de plannen. “De kleuterklassen zullen allemaal op het gelijkvloers zijn, en zullen allemaal een eigen tuintje hebben”, zegt directeur Griet De Vriendt. “Tussen de klassen komt ook een speelstraat, waar klasoverschrijdend gewerkt kan worden. We maken als school Maricolen ook een geboortelijst met daarop heel wat speeltoestellen, spelmateriaal en lesmateriaal dat we in onze nieuwe school nodig zullen hebben. Het gaat om zowat 170.000 euro aan materiaal. Vanaf nu gaan we vijf jaar lang op zoek naar sponsors, die ons daarbij willen helpen.”

De Maricolen houden op 26 mei hun open deur. Daar worden de bouwplannen getoond, en wordt ook de geboortelijst gelanceerd.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.