Marcel (99) feliciteert 'zijn' Elza (100)

Elza (100) en haar man Marcel (99) klinken.
Foto Michel Moens Elza (100) en haar man Marcel (99) klinken.

Elza Cromheecke is gisteren in het rusthuis Tilia in Maldegem gevierd voor haar honderdste verjaardag. Ze kreeg kussen van haar man Marcel de Krijger die zelf ook al 99 is. Het koppel is al 75 jaar getrouwd.


Elza's ouders, Theophil Cromheecke en Marie Louise De Smet, hadden vier kinderen. Elza was de oudste. Ze groeide op in Moerhuize en ging naar school tot haar veertien. Daarna hielp ze mee op de boerderij en in het huishouden. "Ik had spieren als een man. Zonder enig probleem laadde ik met de hooivork wagens vol vlasbussels", zegt ze.


Marcel en Elza huwden in oktober 1938 en begonnen een beenhouwerij in Waarschoot. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vertrokken ze uit Waarschoot en kwamen ze weer naar Maldegem. Elza is al die jaren later nog steeds een kranige vrouw. "Door hard te werken en te bidden, sloegen we ons door alles", zegt de 100-jarige Elza.


Elza en Marcel kregen twee kinderen: dochter Lutgart en zoon Alex. Zij zorgden op hun beurt voor vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. (JSA)