Knokke overspoeld door oldtimers

150.000 BEZOEKERS VERWACHT OP ZEVENDE EDITIE ZOUTE GRAND PRIX

De zevende editie van de Zoute Grand Prix is gisteren gestart. Tot en met zondag wordt Knokke-Heist overspoeld door de meest exclusieve oldtimers en bolides. Er worden tijdens de vierdaagse meer dan 150.000 toeschouwers verwacht. "Iedereen moet kunnen dromen van mooie wagens", zegt medeorganisator Philippe van de Ryse.

De Zoute Grand Prix bestaat eigenlijk uit vijf grote onderdelen. Van donderdag tot zaterdag is er het hoofdgebeuren: de Zoute Rally voor oldtimers. Vanavond wordt de exclusieve autoveiling van Zoute Sale gehouden. Dit weekend is er ook een Concours d'Elégance op het golfterrein en zondag sluit de GT Tour het autofeest af. Tijdens de vierdaagse stellen 14 automerken ook hun nieuwste modellen voor in het straatbeeld van Knokke.

In zeven jaar tijd heeft de Grand Prix haar plaats tussen de wereldtop verworven. Het aantal bezoekers blijft in stijgende lijn gaan. Dit jaar verwacht de organisatie ruim 150.000 bezoekers. "Het is nooit onze bedoeling geweest om zo groot te worden. We willen niet per se groeien naar 200.000 bezoekers. Wel willen we steeds kwaliteit bieden", zegt medeorganisator Philippe van de Ryse. "We zijn uiteraard blij dat zoveel mensen langskomen, maar 150.000 mensen ontvangen, is ook een hele verantwoordelijkheid. Door de terreurdreiging hebben we extra maatregelen genomen. Er zijn betonblokken geplaatst op strategische plaatsen, maar meer details kan ik niet geven."

Herschikt podium

Om al dat volk nog meer te laten genieten van de exclusieve wagens, werd het hoofdpodium aan het Albertplein grondig herschikt. Zo is er een nieuwe, 800 meter lange paddock gecreeërd op de Zeedijk naar het hoofdpodium. Dat wordt de place to be voor wie de blinkende bolides vanop de eerste rij wil zien passeren. "We hebben alles herschikt om een mooi parcours langs de dijk te maken. De Zoute Grand Prix is er niet enkel voor de vips. We willen ook de toeschouwers zo veel mogelijk laten genieten. Iedereen moet kunnen dromen van mooie wagens."

195 wagens

De bestuurders van de 195 wagens van de Zoute Rally verzamelden gisteren in Knokke voor de technische keuring en de proloog. Enkel wagens gebouwd voor 1965 mogen deelnemen. Knokkenaar Patrick Cauwels rijdt mee in de rally met een prachtige Jaguar XK120 cabrio. "Het is de zesde keer dat ik meedoe. Dit is de enige rally waar ik aan deelneem. Het is in eigen streek, dus ben ik er graag bij", vertelt Cauwels. "Ik hou vooral van de sfeer. Er doen veel vrienden en zakenrelaties mee. Deelnemen is eigenlijk belangrijker dan winnen, want de rally is een regelmatigheidswedstrijd. Het gaat er dus niet om wie de snelste is."

De komende dagen gaat het autofeest in Knokke-Heist onverminderd verder. Vanavond is er de exclusieve Zoute Sale. Vorig jaar werd daar voor liefst 7 miljoen euro aan wagens verkocht. Dit jaar wil veilinghuis Bonhams nog beter doen. Het absolute topstuk is deze keer een Lamborghini 350 GT Coupé uit 1966, met een geschatte waarden tussen 600.000 en 800.000 euro. In totaal gaan 40 topstukken onder de hamer.

De oldtimers gebouwd voor 1965 worden gekeurd.
Benny Proot De oldtimers gebouwd voor 1965 worden gekeurd.
Patrick Cauwels bij zijn Jaguar XK120 cabrio.
Benny Proot Patrick Cauwels bij zijn Jaguar XK120 cabrio.