Hoe overleeft middenstand in centrum?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MALDEGEM

De baanwinkels langs de N9 zijn concurrenten voor de middenstanders in het centrum.
Michel Moens De baanwinkels langs de N9 zijn concurrenten voor de middenstanders in het centrum.
De middenstand in het centrum van Maldegem moet zwaar opboksen tegen de baanwinkels langs de N9. Wat gaan de verschillende partijen doen, om de middenstand rond de kerktoren een boost te geven?

N-VA wil dat de middenstand samenwerkt met de baanwinkels. "Het zijn de baanwinkels die nieuwe klanten lokken, en nieuwe koopinstromen doen ontstaan", zegt Nicole Maenhout. "Laat ons creatieve samenwerkingsverbanden zoeken en de ontwrichte balans tussen de centrumhandelaars en de baanwinkels herstellen. Maak het centrum weer interessant en laat starters in het centrum in de beginjaren minder belastingen betalen."

Ook De Merlaan wil de bezoekers van de baanwinkels in het centrum krijgen. "Dat zijn dagelijks honderden mensen die ook klant kunnen worden in ons centrum", zegt Marleen Van den Bussche. "We willen de aanloopstraten naar het centrum aantrekkelijker maken. We kunnen ook wandelwegwijzers. Extra gratis parkeerplaatsen in ons centrum worden zeker een troef. De uitbreiding van de Handelskilometer moet beperkt worden. Voor ons geen nieuwe winkels meer voorbij de rotonde Martens, richting Brugge."

Groen noemt de situatie van vandaag de schuld van de vroegere CVP. "Wij willen een tegenbeweging", zegt Stefaan Standaert. "Het centrum moet gezelliger worden, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Door Maldegem wandelen en winkelen moet weer een beleving worden. Leegstandbelasting blijft nodig, om niet te veel lege panden te hebben."

CD&V stelt concrete acties voor. "Het binnenrijden van Maldegem-centrum via de rotonde Martens moet een aantrekkelijke toegangspoort worden naar het centrum", zegt Valerie Taeldeman. "Laat ons ook de verenigingen en middenstanders steunen, die activiteiten organiseren in het centrum. Zij zorgen voor de bruis."

Open Vld wil dat de opwaardering van de stationsbuurt een fysieke verbinding wordt tussen de centrumwinkels en de N9-winkels. "Organiseer gezamenlijke activiteiten en zorg als gemeente voor gratis wifi in het centrum. De jonge gezinnen zullen de middenstand in het centrum redden", zegt Bart Van Hulle.

(JSA)
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ellie Audenaert

    Gratis parkeerplaatsen in centrum ????? Is het niet de persoon die onlangs een site met 70 parkeerplaatsen verkocht