Gemeente wint juridisch advies in na vernietiging bedrijfsbelasting

De gemeente Maldegem zal samenzitten met haar juridische adviseurs om te zien welke stappen ondernomen moeten worden, nu de Raad van State de 'belasting op bedrijvigheid' vernietigd heeft.


Bart Van Hulle (Open Vld) vecht al twee jaar tegen de belasting op economische bedrijvigheid. Gisteren kon je lezen dat hij zijn slag thuis haalt, nu de Raad van State het reglement vernietigt. De gemeente Maldegem reageert nu voor het eerst. "De Raad van State oordeelt dat het feit dat de eigen inwoners van de gemeente aanvullende personenbelasting betalen, geen reden is om eigen inwoners aan een lagere bedrijfsbelasting te onderwerpen dan de niet-inwoners", zegt schepen Frank Sierens (CD&V). "In de praktijk betekent dit dat volgens de Raad van State, de ondernemers die in Maldegem wonen en in de gemeente aanvullende personenbelasting betalen, aan hetzelfde hogere belastingtarief moeten onderworpen worden dan de ondernemers die niet in Maldegem wonen en geen aanvullende personenbelasting in onze gemeente betalen."


Maldegem vindt de uitspraak van de Raad van State verrassend, omdat het Hof van Cassatie eerder gezegd had dat niet-inwoners wel zwaarder belast mogen worden dan de eigen inwoners. "We gaan nu met onze juridische adviseurs verder beraden over de te nemen stappen", klinkt het nog. (JSA)