Gemeente wil met plan tegen armoede elke scholier 'zorgeloze kindertijd' geven

De directies van alle Maldegemse scholen kwamen gisteren samen met het OCMW om sluitende afspraken te maken.
Foto Joeri Seymortier De directies van alle Maldegemse scholen kwamen gisteren samen met het OCMW om sluitende afspraken te maken.
Het OCMW van Maldegem wil samen met alle gemeentelijke scholen de armoede op school aanpakken. Er wordt 35.000 euro uitgetrokken om kwetsbare gezinnen te helpen, zodat elk kind hetzelfde onderwijs kan genieten.

Het project krijgt de naam 'Zorgeloze kindertijd'. "We hebben afspraken gemaakt met alle scholen om kinderarmoede sneller te kunnen opsporen en verhelpen", zegt OCMW-voorzitter Stefaan Standaert (Groen). "Schoolfacturen blijven steeds vaker onbetaald. Maar kinderen mogen niet het slachtoffer zijn van armoede of schulden in hun gezin. Elk kind verdient dezelfde onderwijskansen en daar willen wij de kwetsbare gezinnen mee helpen", zegt OCMW-voorzitter Stefaan Standaert.

35.000 euro per jaar

Het OCMW voorziet 35.000 euro per jaar. "Gezinnen die leven van een leefloon of in een kwetsbare situatie zitten, krijgen extra hulp", legt medewerker Koen Cromheecke uit. "In eerste instantie is er de schoolcheque. Die is 45 euro per schooljaar voor kleuters, 85 euro voor kinderen in het lager onderwijs, en 150 tot 250 euro per jaar voor jongeren in het secundair en hoger onderwijs. We hebben ook specifieke tussenkomsten voor de aankoop van schoolgerief of kledij. Want kansarme kinderen worden op school soms ook uitgesloten, puur op het uiterlijk. Of kinderen komen in de winter naar school zonder dikke winterjas. De tussenkomsten worden natuurlijk enkel gegeven na het voorleggen van een aankoopfactuur. Zo zijn we zeker dat het geld juist besteed is."


Schooldirecteur Eric De Baere ondervindt elke dag dat er ook in de Maldegemse scholen armoede leeft: "Onze leerkrachten worden nu ook door het OCMW begeleid om specifieke signalen op te vangen. Gezinnen die in armoede leven doen er vaak alles aan om dat weg te steken. Er worden nu al 78 Maldegemse gezinnen geholpen, maar dat zijn gezinnen die nu al bekend zijn bij het OCMW. Er is nog veel meer verdoken armoede." (JSA)