Gemeente houdt grote uitverkoop

ZES OPENBARE GEBOUWEN WORDEN IN ETALAGE GEZET

Het Oud Schepenhuis en Oud Staduis.
JSA Het Oud Schepenhuis en Oud Staduis.
De gemeente Maldegem start een grote uitverkoop van gemeentelijke gebouwen die (binnenkort) leeg staan en geen bestemming meer hebben. De oude rijkswachtkazerne, het oud schepenhuis en het oud stadhuis, het bezoekerscentrum van Middelburg, de oude sporthal Van Cauteren en ook het jeugdhuis De Redekiel worden verkocht. De opbrengst moet een paar miljoen euro worden en dat geld zal geïnvesteerd worden in de verdere uitbouw van de gemeente.

De oude rijkswachtkazerne aan de Brugsesteenweg is ondertussen officieel verkocht. Opbrengst 534.000 euro. "Op de locatie komt een medisch centrum van het ziekenhuis AZ Zeno uit Knokke-Heist", zegt burgemeester Marleen Van den Bussche (CD&V).


"De ziekenhuizen AZ Sint-Lucas Brugge, AZ Sint-Jan Brugge, AZ Zeno Knokke-Heist en AZ Alma Eeklo werden aangeschreven om een bod uit te brengen. Enkel AZ Zeno Knokke-Heist heeft dat gedaan en haalt het gebouw nu ook binnen. De gemeenteraad heeft donderdagavond toegestemd met de verkoop."

MALDEGEM: Jeugdhuis De Redekiel en sporthal Van Cauteren: TE KOOP: 990.000 euro.
JSA MALDEGEM: Jeugdhuis De Redekiel en sporthal Van Cauteren: TE KOOP: 990.000 euro.

Duurzame projecten

Ook het Oud Schepenhuis en het Oud Stadhuis in Maldegem en het bezoekerscentrum in Middelburg worden te koop gezet. "We willen zo besparen op onderhouds- en energiekosten van gebouwen die niet langer gebruikt worden", zegt de burgemeester. "De opbrengst van de verkopen wordt geïnvesteerd in nieuwe duurzame projecten en zorgt meteen ook voor lagere leningskosten bij de ontwikkeling van die projecten. Specifieke projecten die we met het geld gaan financieren, zijn er voorlopig niet. Het Oud Schepenhuis en Oud Stadhuis worden samen te koop aangeboden. Ze werden in 2004 beschermd als monument waardoor het historische dorpsgezicht in het centrum van Maldegem niet verloren kan gaan."

De oude rijkswachtkazerne met een waarde van 534.000 euro.
JSA De oude rijkswachtkazerne met een waarde van 534.000 euro.

Ondergrondse parking

Aan de Bloemestraat wordt de oude sporthal Van Cauteren en ook jeugdhuis De Redekiel verkocht. Er staat al enkele jaren een nieuwe sporthal en aan het nieuwe jeugdhuis wordt in de Mevrouw Courtmanslaan gebouwd. De gemeente wil minstens 990.000 euro binnenhalen voor de site van samen 4.500 vierkante meter. "Er zijn al twee biedingen binnen", zegt burgemeester Van den Bussche.


"Ofwel wordt het een woonproject, ofwel komen daar seniorenvoorzieningen. Een mooi voorbeeld van inbreiding in het centrum, zodat we de open ruimte buiten de kern van Maldegem niet moeten gebruiken. De gemeenteraad heeft nu de voorwaarden voor het nieuwe project vastgelegd. De bebouwing aan de Bloemestraat mag hoger zijn dan aan het Zilvererf. Bovengronds moet het publiek domein als een groene ontmoetingsplaats ingericht worden, waardoor een fiets- en voetgangersas loopt van de Noordstraat naar de Bloemestraat of via Zilvererf. Wat parkeergelegenheid betreft, moet voor de bewoners een ondergrondse parking voorzien worden. Op de site moeten ook twaalf tot vijftien publieke bovengrondse parkeerplaatsen gerealiseerd worden langsheen Zilvererf."