Fusie? Liever niet en zeker niet met Eeklo

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MALDEGEM

Het vernieuwde gemeentehuis van Maldegem op de Markt.
Michel Moens Het vernieuwde gemeentehuis van Maldegem op de Markt.
Niemand in Maldegem staat te springen voor een grote gemeentefusie. Toch beseffen partijen als De Merlaan en N-VA dat het ooit weleens een verplicht verhaal kan worden. Met wie er dan een fusie moet aangegaan worden, kan niemand vandaag zeggen.

Marleen Van den Bussche was vorig jaar de drijvende kracht achter de mislukte fusiepoging met Damme. Met haar nieuwe partij De Merlaan neemt ze wat gas terug. "We willen met Maldegem zolang mogelijk zelfstandig blijven", zegt burgemeester Marleen Van den Bussche nu. "We gaan uit van onze eigen bestuurskracht. Maar we denken wel dat een fusie van hogerhand zal opgelegd worden. De studie voor de fusie met Damme is gebeurd, en daaruit blijkt dat onze twee profielen elkaar zouden versterken. Damme blijft voor ons dan ook een bevoorrechte partner. We kiezen resoluut niet voor Eeklo: hun stedelijke problematiek strookt niet met de problematiek van een grote landelijke gemeente."

Kritische studie

N-VA Maldegem houdt de boot van de fusies wat af, ook al is de nationale partijleiding voorstander. "We geloven wel in schaalvergroting op gemeentelijk vlak om zo meer bestuurskracht te krijgen", zegt Nicole Maenhout. "Maar Maldegem is een gemeente met meer dan 23.000 inwoners. Dus of een fusie voor ons nodig is, is vandaag allesbehalve duidelijk. Als er een fusie komt, moet er veel tijd uitgetrokken worden voor een grondige en kritische studie. Essentieel voor N-VA Maldegem is dat een fusie kan rekenen op een zeer ruim draagvlak bij de bevolking van beide fusiepartners. Maar we moeten ook voorbereid zijn op gedwongen fusies. Overleg plegen met eventuele en potentiële partners is dan ook nodig. De poging met Damme was een beetje te overhaast. Alternatieven, zoals een fusie met Sint-Laureins, willen wij zeker onderzoeken."

CD&V gelooft vooral in vrijwillige fusies. "Het blijft afwachten wat de volgende Vlaamse regering hierover zal beslissen", zegt Valerie Taeldeman. "CD&V heeft zich nooit geschaard achter verplichte fusies, maar wil vrijwillige fusies. Een fusie aankondigen met de één of andere gemeente doe je niet vanuit de losse pols, en niet voor financiële bonussen. Een fusie moet zeer goed voorbereid worden, en moet maatschappelijk gedragen worden. Nu gaan we ons eerst concentreren op de samenvoeging van gemeente en OCMW in Maldegem. Een fusie dringt zich niet op voor Maldegem. De komende bestuursperiode willen we inzetten op sterke samenwerkingsverbanden in plaats van een fusie."

Groen stelt het nog duidelijker en wil geen fusie. "Groen Maldegem gaat niet voor een fusie", zegt Stefaan Standaert. "Maldegem is met tien vierkante kilometer en meer dan 23.000 inwoners een ideale gemeente qua grootte. Maldegem heeft voldoende bestuurskracht om een sterk gemeentelijk beleid te voeren. Wij willen het bestuur dicht bij de mensen houden. We moeten bewust samenwerkingen aangaan met andere gemeenten, om een aantal opdrachten efficiënter en betaalbaar te kunnen aanpakken. Wellicht is er in de toekomst ook een ruimere politiesamenwerking nodig."

Open Vld zegt ook duidelijk neen tegen een fusie. "Tenzij we een akkoord zouden kunnen vinden met Knokke", knipoogt Bart Van Hulle. "Gelukkig is de fusie met Damme niet doorgegaan. Niet het beste idee van de oranje en de witte CD&V. Die fusie was puur uit electorale overwegingen voorgesteld. Dat is politiek uit de vorige eeuw."

(JSA)

Windmolens langs de N49 in Maldegem. De gemeente wil graag haar landelijk karakter en uitzicht bewaren.
MICHEL MOENS Windmolens langs de N49 in Maldegem. De gemeente wil graag haar landelijk karakter en uitzicht bewaren.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.