Eén op drie sociale woningen wacht op energiezuinige renovatie

Eén op drie van de sociale woningen in Oost-Vlaanderen heeft nood aan renovatie om de woning energiezuiniger te maken. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) uit Maldegem.


Zes jaar geleden ging het in onze provincie nog om iets meer dan de helft van de sociale woningen, dat is nu gezakt naar dertig procent. "Er werd de voorbije zes jaar al heel wat vooruitgang geboekt, maar toch moet tegen 2020 nog bij dertig procent van de Oost-Vlaamse sociale woningen één of meerdere knelpunten worden aangepakt", zegt Valerie Taeldeman. "Een woning met enkele beglazing, geen dakisolatie of geen centrale verwarming zorgt voor een torenhoge energierekening. Dat is onaanvaardbaar voor sociale huurders die sowieso al een kwetsbare groep zijn. Daarom moet Vlaanderen maximaal blijven inzetten op de middelen uit het Vlaams Klimaatfonds. Daarenboven moeten de nodige middelen gaan naar het creëren van bijkomende sociale woningen om zo tegemoet te komen aan de 32.000 mensen die vandaag wachten op een sociale woning in Oost-Vlaanderen."


Er zijn in onze provincie nog 4.036 sociale woningen waar de enkele beglazing vervangen moet worden, 7.630 woningen die nood hebben aan dakisolatie en 6.609 woningen die nog geen centrale verwarming hebben of nog steeds elektrisch verwarmen. (JSA)