Dorp viert 500ste verjaardag Clarissenklooster

Een werkgroep wil vanaf nu tot half september de verjaardag van het Clarissenklooster herdenken.
Foto JSA Een werkgroep wil vanaf nu tot half september de verjaardag van het Clarissenklooster herdenken.
Vandaag (zaterdag) start in Middelburg bij Maldegem het feestprogramma rond de 500ste verjaardag van het Clarissenklooster in het dorp.

In 1515, dus precies 500 jaar geleden, werd een Arme Klarenklooster opgericht in Middelburg: het Monasterium Clarissarum de Middelburg in Flandria. "Als herdenking van die verjaardag heeft het gemeentelijk Erfgoedcomité van Maldegem, een feestprogramma uitgewerkt in vier luiken", zegt Eric Verstraete. "Zaterdag 4 april houden we het eerste luik. Dat wordt om 14.30 uur een openingsviering in het Convent Santa Clara. Jos van Immerseel, inwoner van Middelburg en internationaal gerenommeerd musicus, geeft een uniek concert op twee replica's van oude clavecimbels. Na het concert wordt in de tuin van het Convent de beeldenreeks 'Het Zonnelied' van kunstenaar Omer Gielliet onthuld."


Als tweede en derde luik zal in het weekend van Middelburg kermis, het eerste weekend van juli, een boek verschijnen met de geschiedenis van het klooster, en komt er een kleine tentoonstelling die tot en met Monumentendag 13 september open blijft. Als vierde luik is er op 12 september een afsluitend colloquium. (JSA)