Bart Van Hulle nieuwe burgemeester in Maldegem

Bart Van Hulle (Open Vld) met zijn team.
Michel Moens Bart Van Hulle (Open Vld) met zijn team.
Open Vld is de grote winnaar van de verkiezingen in Maldegem. Bart Van Hulle wordt de nieuwe burgemeester. Hij bestuurt samen met N-VA en De Merlaan.

De coalitiegesprekken hebben tot iets over middernacht geduurd. Open Vld scoorde bijzonder sterk en groeit van 16,5 naar 29,6 procent van de stemmen. De partij heeft negen zetels. Frontman Bart Van Hulle werd zwaar beloond en haalt maar liefst 2.646 voorkeurstemmen. Ook Peter Van Hecke, Jason Van Landschoot en Glenn Longeville gaan vlot boven de duizend voorkeurstemmen.

De CD&V van Valerie Taeldeman wordt nu de tweede grootste partij in Maldegem. Taeldeman scoort persoonlijk goed met 2.092 voorkeurstemmen. Haar CD&V haalt nog 23,3 procent van de stemmen. Taeldeman wint daarmee wel de strijd met huidig burgemeester Marleen Van den Bussche die de CD&V verliet en met De Merlaan een eigen partij heeft opgericht. Die doorbraak bleef wel uit. De Merlaan strandt op 11,4 procent en amper drie zetels. Naast Van den Bussche en huidig schepen De Roo is ook nog Christine Verplaetse verkozen. De CD&V vliegt wel naar de oppositie, en De Merlaan zit in de meerderheid.

N-VA Maldegem scoort 18 procent van de stemmen. Opnieuw heeft Rudi De Smet met 1.390 een topscore vast voor de partij. Lijsttrekker Nicole Maenhout heeft 863 voorkeurstemmen. Wie schepen wordt bij N-VA is nog niet geweten.

Groen heeft twee zetels, maar vliegt naar de oppositie. Huidig schepen Erwin Goethals geraakt ook niet herverkozen. Het Vlaams Belang haalt ook een zetel in de gemeenteraad van Maldegem.

“Na heel lang praten is het een akkoord geworden tussen onze Open Vld en de N-VA en De Merlaan”, zegt de nieuwe burgemeester Bart Van Hulle. “Zo hebben we 17 van de 27 zetels en dus een comfortabele meerderheid. Ik ben bijzonder tevreden met de uitslag van mijn partij, en natuurlijk ook met mijn persoonlijke uitslag. Dit overtreft echt alle verwachtingen. Ik ben er helemaal klaar voor om de nieuwe burgemeester van Maldegem te worden”, zegt Van Hulle nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.