AD Delhaize: na 5 jaar toch open

VIJFTIG PERSONEELSLEDEN ACTIEF IN SUPERMARKT LANGS SINT-BARBARASTRAAT

Zaakvoerder Dieter Van Renterghem in de nieuwe AD Delhaize.
JSA Zaakvoerder Dieter Van Renterghem in de nieuwe AD Delhaize.
Vijf jaar geleden werd met de bouw van de winkel gestart, maar pas vandaag gaat de AD Delhaize in Maldegem eindelijk open. De onderhandelingen tussen de warenhuisketen en de zelfstandige uitbater hebben zo lang aangesleept. Nu is de deal rond en vanaf vandaag kunnen er elke dag vijftig personeelsleden aan de slag.

De AD Delhaize staat op de hoek van de N9 met de Sint-Barbarastraat in Maldegem. Het is de historische hoek waar vroeger de meisjesbar El Patio gelegen was. Die legendarische rode lichtjes werden al een kleine tien jaar geleden van de muur gehaald. Vijf jaar geleden werd gestart met de bouw van de winkelruimte van 2.200 vierkante meter waar vanochtend om 8.30 uur de AD Delhaize in opent. Een kleine drie jaar geleden waren de bouwwerken klaar, maar er kwamen maar geen rekken in de winkel. Het pand bleef al die tijd leeg staan. "Dat is nu eindelijk achter de rug", zegt zelfstandig zaakvoerder Dieter Van Renterghem (29). "Wanneer een nieuwe winkel opent, dan moet er een contract afgesloten worden tussen de warenhuisketen en de zelfstandige uitbater die alle investeringen doet. We moesten dus tot een overeenkomst komen, waarin de beide partijen zich konden vinden. Niet gemakkelijk in deze tijden, en daardoor heeft het wat langer geduurd. Ik heb zelf stage gelopen in Delhaize Gent en heb de voorbije drie jaar kunnen werken in de AD Delhaize in Aalter. Dat is al sinds 1994 de winkel van mijn ouders, dus ik ken ondertussen al de klappen van de zweep."

Dit gebouw is al drie jaar afgewerkt, maar de inrichting van de winkel liet op zich wachten.
JSA Dit gebouw is al drie jaar afgewerkt, maar de inrichting van de winkel liet op zich wachten.

Eigen beenhouwerij

Bij Delhaize zelf willen ze niet veel kwijt over de geschiedenis. "Iedereen heeft gezien dat het pand enkele jaren leeggestaan heeft", zegt de regioverantwoordelijke, die deze week zo goed als logeert in Maldegem. "Maar die onderhandelingen zijn interne keuken, en daar communiceren wij niet over. Het belangrijkste is dat de winkel op donderdag 21 april (vandaag,red.) open gaat. De dichtste winkels van AD Delhaize liggen in Eeklo en Aalter. Er is dus zeker een markt in en rond Maldegem. De nieuwe winkel is er één volgens de meest moderne normen. Het aanbod ligt echt op de versafdelingen, met nog een eigen beenhouwerij en charcuterie in bediening. Ook voor nieuwe trends als glutenvrij, superfood en wereldkeuken hebben we extra aandacht."

Gevulde winkelkar

Vanaf vandaag kunnen vijftig personeelsleden aan de slag in AD Delhaize Maldegem. Enkele van hen zijn mensen die eigenlijk in de Albert Heijn in Eeklo aan de slag zouden gaan, maar die winkel sloot al de deuren nog voor de effectieve opening. Dat er zoveel personeel nodig is, komt door de versafdelingen en de ruime openingsuren. De winkel opent elke dag om 8.30 uur en sluit om 19 uur. Op zondagvoormiddag open van 8.30 tot 12 uur. Maandag opent de winkel pas om 12 uur.


Vanochtend wordt het alvast drummen aan de deur van de winkel. De tien eerste klanten die om 8.30 uur de winkel binnen mogen, krijgen elk een winkelkar gevuld met 100 euro producten. Klant elf tot zestig gaat naar huis met een magnumfles champagne. De volgende honderd klanten krijgen elk een gratis fles rode wijn.