Acties om jeugd veiliger te laten opgroeien

De gemeente, scholen, politie, jeugdhuis en Rotary organiseren samen preventieacties.
Foto JSA De gemeente, scholen, politie, jeugdhuis en Rotary organiseren samen preventieacties.
Maldegem wil de jeugd op een veilige manier laten opgroeien. Daarom zet de gemeente samen met enkele partners acties op tegen drugs, alcohol, pesten en voor een veiliger verkeer.

Het gemeentebestuur, alle scholen, jeugdhuis De Redekiel, de politie en Rotary Club Maldegem hebben samen allerlei preventieacties voor jongeren uitgewerkt. "We willen op een structurele manier preventieactiviteiten organiseren voor jongeren", zegt schepen Valerie Taeldeman (CD&V). "Uitwisseling van kennis en expertise staan hierbij centraal. Twee keer per jaar overleggen alle partners over thema's als alcohol- en drugspreventie, pesten of verkeersveiligheid."


Een eerste actie komt van de gemeentelijke jeugddienst. Die biedt fuiforganisatoren gratis polsbandjes en preventiebanners aan. De polsbandjes hebben verschillende kleuren zodat de mensen aan de bar kunnen zien hoe oud iemand is en of die alcohol mag drinken. De jeugddienst neemt ook de 'Effe Uitblazen-campagne' voor jonge bestuurders op zich. De politie organiseert voor alle klassen van het zesde leerjaar een 'Dag Voor het Zesde'. Die zal bestaan uit een fietscontrole, preventieles, fietsexamen en uitleg over het verkeer en de dode hoek. "Met dit initiatief willen we ook de vertrouwensband met jongeren versterken", klinkt het bij de politie.


Voor de eerste graad van het secundair onderwijs is er de activiteit Unplugged. "Die traint leerkrachten om kwalitatieve drugspreventie op school aan te bieden en de vinger aan de pols te houden", zegt Rotary Maldegem, die het project financiert. (JSA)