"Zonder parking gaat middenstand eraan"

Protest tegen verdwijnen 49 parkeerplaatsen in centrum neemt toe

Bart De Baets op de parking Van Mullem, met in zijn hand de affiche die je nu overal in het centrum ziet opduiken.
Foto JSA Bart De Baets op de parking Van Mullem, met in zijn hand de affiche die je nu overal in het centrum ziet opduiken.
In het centrum van Maldegem duiken overal affiches op tegen de mogelijke sluiting van parking Van Mullem, aan de oude sporthal. Daarmee zouden 49 gratis parkeerplaatsen verloren gaan, pal in het centrum. Cafébaas Bart De Baets is klokkenluider en verzet zich tegen de plannen. "Een bruisend centrum heeft parking nodig. Anders gaat heel de middenstand eraan", klinkt het.

De oude sporthal en het oude jeugdhuis De Redekiel in de Bloemestraat worden verkocht aan een projectontwikkelaar. Ook de parking Van Mullem zit mee in de verkoop en verdwijnt dus. De buurtbewoners en vooral de plaatselijke middenstand staan op hun achterste poten. "Die centrumparking is van levensbelang voor een bruisend centrum", zegt cafébaas Bart De Baets van De Gouden Leeuw. "Maldegem is Brugge of Gent niet. Wie hier komt winkelen, iets komt drinken of eten, wil in het centrum parkeren. Daarom is die gratis parking aan de oude sporthal net zo belangrijk. Op maandag als het markt is staat die parking altijd bomvol. Ook wanneer het kermis is, carnaval, Parkcross of één van de vele andere evenementen in ons centrum, staat die parking overvol. Waar gaan al die wagens parkeren wanneer die parking verdwijnt? Ja, er is een nieuwe parking achter oud Sint-Jozef. Maar naar Maldegemse norm is dat echt te ver van het centrum. Klanten van onze middenstand gaan echt zo ver niet lopen."


Bart De Baets heeft net geïnvesteerd om in de Edestraat een nieuwe B&B in te richten, die na nieuwjaar open gaat. "Net het feit dat we dicht bij het centrum liggen en die gratis parking er voor onze gasten was, waren onze sterkste troeven. En nu wordt die parking ons afgenomen. De middenstand van het centrum heeft het al niet gemakkelijk met de concurrentie van de Handelskilometer (de grote winkels langs de N9, red.). Ik woon al 49 jaar in Maldegem, waarvan de helft achter de toog van mijn café. Eerlijk: ik ben bezorgd. Een dorp kan maar bruisen met veel winkels, cafés en restaurants. Maar wie daar naartoe komt heeft parking nodig. We moeten toch niet al onze klanten wegduwen naar vaak ongezellige grote winkels en cafetaria's zoals we die langs de N9 zien?"

Affiche

Ook bij andere middenstanders in en rond de Noordstraat en de Markt klinkt hetzelfde verhaal. Op veel plaatsen hangt de affiche tegen het sluiten van de parking voor het raam. "Parking dicht in de buurt is met stip de eerste vereiste voor een goeddraaiende zaak. Het idee dat we iedereen voor zijn boodschappen op de fiets gaan krijgen, is jammer genoeg nog altijd vooral op papier een succes", zeggen enkele handelaars.

Onderhandelingen

Schepen van Lokale Economie Marten De Jaeger (CD&V) zegt dat er nog onderhandelingen mogelijk zijn. "Uit de tellingen is gebleken dat parking Van Mullem voornamelijk gebruikt wordt door bewoners en langparkeerders", zegt de schepen. "De bezoekers van de handelszaken maken vooral gebruik van de plaatsen in de Noordstraat zelf, waar de blauwe zone van toepassing is en waar bijna altijd plaats is. Er worden in het project op de site Van Cauteren sowieso een aantal publieke parkeerplaatsen voorzien. We moeten de echte onderhandelingen met de ontwikkelaar nog opstarten. Er kan onderzocht worden of het aanbod publieke parkeerplaatsen op de site nog kan uitgebreid worden, eventueel in samenwerking met de gemeente. Maar dat moet nog afgetast worden. We willen de verloren parkeerplaatsen op Van Mullem ook elders in het centrum compenseren. Eén van de mogelijkheden is een herschikking van de parking op de site van de technische dienst in de Bloemestraat, zowat 300 meter verder. Wij laten de middenstand niet in de kou staan. Maldegem is trouwens één van de weinige gemeenten waar in het centrum nog altijd gratis kan geparkeerd worden, met een blauwe kaart. Dat is pas écht een troef voor de middenstand!"