"In Nepal blussen ze in T-shirt en op teenslippers"

MALDEGEMSE BRANDWEERMAN IN DE BRES VOOR NEPALESE COLLEGA'S

Yves Vermeulen (links) en Edward Savat, korporaal in de zone Meetjesland (rechts), kregen dankzij brandweerzonecommandant Patrick Wallaert heel wat materiaal voor hun missie.
Foto JEW Yves Vermeulen (links) en Edward Savat, korporaal in de zone Meetjesland (rechts), kregen dankzij brandweerzonecommandant Patrick Wallaert heel wat materiaal voor hun missie.
Enkele Belgische pompiers trekken in maart naar Nepal om er de plaatselijke brandweerlui een hart onder de riem te steken en hen te helpen professionaliseren. "Ze gaan daar de vlammen te lijf in een T-shirt en op teenslippers", zegt de Maldegemse brandweerman Edward Savat (33).

Johan en Bert, twee vrienden van Edward, naast vrijwillig brandweerman in Maldegem ook beroepspompier in Brugge, trokken in het verleden al enkele keren naar het extreem arme Aziatische land, dat twee jaar geleden nog zwaar werd getroffen door een aardbeving. Omwille van hun passie voor de brandweer hadden ze extra interesse in de werking van de Nepalese brandweer. "Wat ze daar zagen tartte alle verbeelding", aldus Edward. "Ze gaan er de vlammen te lijf in een T-shirt en op teenslippers. Helmen of beschermende kleren dragen ze niet. Ze hebben geen degelijke brandweerwagens en ze hebben amper een opleiding genoten. Daarom ontstond bij ons het idee om iets voor hen te doen."

De Nepalese brandweerlui blussen met de riemen die ze hebben, maar nieuw materiaal is duidelijk geen overbodige luxe.
Benny Proot De Nepalese brandweerlui blussen met de riemen die ze hebben, maar nieuw materiaal is duidelijk geen overbodige luxe.

Opleidingen

Zo ontstond het project 'Firefighters 4 Nepal' (Brandweermannen voor Nepal, red.). Het team telt naast Edward ook nog zijn collega Yves, Leo van het B-Fastteam en Nepalkenners Johan en Bert. "We hopen de lokale brandweer naar een hoger niveau te tillen. Zo gaan we ze opleidingen geven, die we nu volop aan het uitwerken zijn. Daarnaast hebben we ook in verschillende hulpverleningszones heel wat materiaal opgehaald, zoals interventiekleren en brandbestrijdingsmateriaal. "De kleding gaat naar het korps van Bhaktapur, een stad op 45 minuten rijden van hoofdstad Kathmandu. Daarnaast gaan we ook materiaal uitdelen in een aantal dorpjes waar geen brandweer is." Ook de zone Meetjesland heeft daarin een zeer grote en mooie bijdrage geleverd. "We willen dan ook de voorzitster van de zone, burgemeester Ann Coopman, majoor Alex Van Suyt en zonecommandant Patrick Wallaert bedanken voor alles."

Brandweerwagen

Het heldenteam heeft ondertussen een brandweerwagen op het oog die ze graag zouden willen schenken. "We hebben daarom zelfs een T-shirtverkoop georganiseerd en konden maar liefst 375 shirts verkopen over het hele land", is Edward trots. "Maar we hebben nog een hoop papierwerk voor de boeg om de vrachtwagen in Nepal te krijgen. Je kan ons ook steunen als je wil, want we blijven op zoek naar materiaal. Vooral brandweerhelmen en handschoenen zijn welkom."


Financiële steun is uiteraard ook welkom. Wie wil helpen, kan dat via het rekeningnummer BE91 9731 6081 0876. De Firefighters 4 Nepal zijn onder hun gelijknamige naam terug te vinden op Facebook.