Vliegtuig brengt warmteverlies woningen in kaart

Foto Lukas
Inwoners van Machelen zullen binnen enkele maanden te weten kunnen komen hoe groot het warmteverlies van hun woning is. Een vliegtuig vliegt de komende maanden immers over de daken om thermografische luchtfoto’s te maken.

Dertig procent van de warmte in woningen en gebouwen gaat verloren via het dak. Een grondige dakisolatie kan er dan ook voor zorgen dat we massaal kunnen besparen op onze energiefactuur en dat ook de CO2-uitstoot fors verminderd kan worden. Om te bepalen hoeveel warmte elke woning via het dak verliest, maakt een vliegtuig tussen nu en maart volgend jaar thermografische foto’s. Het vliegtuig vliegt ’s nachts over de daken en detecteert via een infraroodcamera de thermische straling. De gegevens worden tussen maart en mei verwerkt tot een kaart met een classificatie van het warmteverlies. Vanaf september zullen inwoners via de website een beeld kunnen krijgen van het warmteverlies van hun woning. Nadien zullen ze advies kunnen inwinnen om energiebesparende aanpassingen te doen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • birgit vanderest

    Ge moet er wel voor betalen. En dan komt een vliegtuig over je huis vliegen. Van fijn stof en uitlaatgassen gesproken. Maar je mag geen houtkacheltje gebruiken