Uplace verdeelt handelaars

ZELFSTANDIGEN VREZEN GEEN CONCURRENTIE, WEL VERKEERSCHAOS

Gerda en Alex, van bakkerij Edelweiss.
Lukas Gerda en Alex, van bakkerij Edelweiss.
Komt Uplace er nu of niet? Het is dé vraag die Machelen dezer dagen in de ban houdt. Voor de meeste Machelse handelaars mag het project begraven worden, al zijn er ook voorstanders.

Woensdag vernietigde de Raad van State de milieuvergunning van Uplace, het belevingsproject dat aan de voet van het viaduct van Vilvoorde zou moeten komen. De vastgoedontwikkelaar is alvast van plan een nieuwe milieuvergunning aan te vragen, maar het is nog onzeker of het licht dan wel op groen gezet zal worden. In Machelen is Uplace ondertussen al verschillende jaren hét gespreksonderwerp bij inwoners en handelaars. De vernietiging van de milieuvergunning toverde bij enkele handelaars alvast een glimlach op het gezicht. Zo ook bij Alex Lauryssens en Gerda Dumoulin van bakkerij en tearoom Edelweiss. "Het is goed dat de milieuvergunning geweigerd werd", klinkt het. "De mobiliteitsproblemen zullen alleen maar groter worden indien het project er komt. Of we er klanten aan zullen verliezen, weten we niet. Maar elk brood dat in één van de winkels in Uplace verkocht zal worden, is een brood dat wij kwijt zijn."

Lukas

Verkeershinder

Ook Gustaaf Vanhaesendonck van het gelijknamige kapsalon vreest vooral verkeershinder. "En dit alles kan ook ons parten spelen", zegt hij. "Onze klanten zullen meer in de file staan, waardoor we heel wat afspraken zullen moeten opschuiven en onze agenda volledig in de soep zal draaien. Neen, ik zie het project liever niet komen. De lokale handelaars in de dorpen doen er alles aan om te overleven en dan komt zo'n project het nog wat moeilijker maken. Ik ben niet tegen het concept, maar het is te groot en het komt op de verkeerde plaats."


Bij beautysalon Crazy Nails zijn ze iets gematigder. "Uplace zal geen concurrentie betekenen voor ons", zegt zaakvoerster Nathalie Vanhaesendonck. "Toch zal de verkeershinder niet te overzien zijn. We zitten niet echt op het project te wachten."


Dermatologe Monique Michaux is dan wel weer een voorstander van het project. "Ik denk net dat het positief is voor handelaars dat Uplace er komt", meent ze. "Er zullen meer mensen naar Machelen komen, waardoor de handelaars mogelijk meer volk over de vloer zullen krijgen. Aan de verkeershinder wordt trouwens gewerkt, want er komen tramverbindingen, betere wegen en een nieuw treinstation. Aangezien er speciale belevingswinkels komen, zullen de handelaars van Machelen trouwens geen extra concurrentie krijgen."


Bij Uplace zelf zegt men dat men er alles aan doet om goed samen te werken met de handelaars. "Er kunnen langs beide kanten synergieën gecreëerd worden", klinkt het bij de vastgoedontwikkelaar. "Zo zullen onze klanten ook de dorpscentra van Machelen en Vilvoorde intrekken en proberen wij de kooppromotie bij lokale handelaars te bevorderen. Bovendien zijn we bereid om te luisteren naar de zelfstandigen om zo alle problemen weg te werken. Concurrentie zal er niet zijn. Wij mikken op andere handelaars dan die in de dorpscentra."

Lukas
Lukas