Sinthai noodgedwongen dicht

RESTAURANTHOUDER WACHT HALF JAAR NA BRAND NOG STEEDS OP HERSTELLINGEN

Jurgen Vandenbranden sluit met pijn in het hart tijdelijk zijn restaurant.
Foto Lukas Jurgen Vandenbranden sluit met pijn in het hart tijdelijk zijn restaurant.
Omdat er een half jaar na de brand in zijn Thais restaurant Sinthai nog geen herstellingen uitgevoerd zijn, moet Jurgen Vandenbranden zijn zaak noodgedwongen sluiten. Zo is het nog steeds wachten op nieuwe deuren, waardoor het de laatste dagen bijzonder koud is in de zaak. Volgens de uitbater weigert de huisbaas in te grijpen. Die laatste weerlegt dat echter.

In de nacht van 23 op 24 mei sloeg het noodlot toe in restaurant Sinthai langs de Oude Haachtsesteenweg in Diegem. Een buurman merkte op dat de achterbouw van het Thais restaurant in lichterlaaie stond. De brandweer kon vermijden dat het vuur oversloeg naar het zaalgedeelte, maar toch moest Jurgen Vandenbranden zijn zaak twee weken sluiten om de brandgeur buiten te krijgen en om tijdelijke voor- en achterdeuren te plaatsen.

Nog steeds geen herstellingen

Begin juni kon er opnieuw getafeld worden, maar nu moet Vandenbranden zijn restaurant, dat in april 2016 de deuren opende, alsnog sluiten. "We wachten nog steeds op de definitieve herstellingswerken die de huisbaas zou laten uitvoeren", klinkt het. "In augustus waren we enkele weken met vakantie en hadden we gedacht dat we bij onze terugkeer een volledig hersteld gebouw zouden aantreffen. Maar toen bleek dat de huisbaas niet in actie was geschoten."


Vandenbranden moet het een half jaar na de brand nog steeds stellen met tijdelijke deuren. Maar die houden de koude niet tegen. "Onze klanten zaten hier afgelopen week met hun jas aan aan tafel. Extra verwarmen heeft geen zin, want de warmte verdwijnt via de tijdelijke deuren naar buiten. Donderdag hebben we dan ook beslist om voor onbepaalde tijd te sluiten. We kunnen het niet maken om onze klanten hier in deze temperaturen te ontvangen. We hopen dat alle problemen snel van de baan zullen zijn, maar de communicatie met de huisbaas verloopt bijzonder stroef."

Financiële ramp

Dat hij zijn restaurant tijdelijk moet sluiten, is een financiële ramp voor Jurgen Vandenbranden. "We zullen een tijdje op onze reserves moeten leven en zullen via het vredegerecht de herstellingen afdwingen. Ik hoop om nog voor de jaarwisseling te heropenen, maar ik besef dat dat bijzonder moeilijk zal worden."


De eigenaar van het pand, die anoniem wil blijven, zegt dat er wel degelijk inspanningen geleverd werden om de herstellingen uit te voeren. "De zaakvoerder kwam eind juli zelf met een bestek op de proppen en ik liet hem weten dat ik met een resem van de werken akkoord was", luidt het. "Maar uiteindelijk werden die nooit uitgevoerd. Verder had Vandenbranden een afspraak met de firma die de nieuwe deuren zou plaatsen, maar die eerste kwam toen niet opdagen. Daarnaast krijg ik de zaakvoerder nooit te pakken als ik hem probeer te bellen. Dat ik dan in fout ben, is dus helemaal niet juist."

Oplossing zoeken

Toen de huisbaas gisteren te horen kreeg dat het restaurant tijdelijk de deuren sluit, trok haar echtgenoot naar Diegem om alsnog te bekijken wat mogelijk is. "We zullen proberen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Maar dan moet de goede wil wel van beide kanten komen." Alle reservaties die de komende weken gepland stonden, worden wel geannuleerd.