Provincie stimuleert voorlezen in thuistaal

Bij de voorstelling van het project in de bib was er een voorleesmomentTurks-Nederlands voor de peutertjes van de basisschool.
Lukas Bij de voorstelling van het project in de bib was er een voorleesmomentTurks-Nederlands voor de peutertjes van de basisschool.
In de bibliotheek van Machelen heeft de provincie Vlaams-Brabant haar project 'Thuis in taal' voorgesteld. Daarmee wil de provincie het voorlezen in de thuistaal stimuleren om op die manier de Nederlandse taalverwerving te bevorderen.

Steeds meer kinderen in Vlaams-Brabant spreken thuis geen Nederlands. Dat is vooral in Machelen, Zaventem en Vilvoorde het geval, al stijgt dat aantal ook in andere gemeenten. Daarom lanceert de provincie nu het project 'Thuis in taal'.


Bedoeling hiervan is de kinderen een taalrijke thuisomgeving te bezorgen. "Met 'Thuis in taal' willen we ouders helpen bij het ontwikkelen van een taalrijke omgeving, ook in de thuistaal", zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor Vlaams Karakter. "Het biedt hen de kans om in hun eigen taal voor te lezen. Daarmee stimuleren ze ook de Nederlandse taalverwerving van hun kinderen."

Voorleeskoffer

Zo stelde de provincie voorleestassen met anderstalig materiaal samen.


"Elk koffertje bevat een aantal voorleesboekjes in één van de 17 geselecteerde thuistalen, enkele woordenloze prentenboeken, een liedjesboek, de dvd 'Met een boekje op de schoot' en een meertalige brochure met tips over voorlezen", vult Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor Welzijn, aan.


Ouders kunnen de voorleestassen voortaan uitlenen in de bibliotheken van Machelen, Vilvoorde, Halle, Leuven, Diest, Tienen, Beersel, Liedekerke en Ternat. In die bibliotheken worden in het voorjaar van 2018 ook voorleesworkshops voor ouders en meertalige voorleesmomenten voor kinderen in een vreemde taal en in het Nederlands georganiseerd.