Jean-Pierre De Groef geeft sjerp na 18 jaar af: “Dat het zo onverwacht is, maakt het extra pijnlijk”

Jean-Pierre De Groef moet na 18 jaar afscheid nemen van zijn sjerp.
Lukas Jean-Pierre De Groef moet na 18 jaar afscheid nemen van zijn sjerp.
Vrijdag heeft hij zijn laatste huwelijk voltrokken en zondag zal hij nog één keer als burgervader te zien zijn tijdens de cyclocross in Diegem. Maar daarna ruilt Jean-Pierre De Groef (61) na achttien jaar de sjerp voor de oppositiebanken. “Al betekent dat niet dat ik me minder hard ga inzetten voor de gemeente.” 

Met tien zetels werd zijn kartel sp.a-spirit-Groen opnieuw de grootste in Machelen, en zelf behaalde De Groef nog 1.172 voorkeurstemmen. Maar toch moet hij zijn sjerp over enkele dagen afstaan aan Marc Grootjans (CD&V). De christendemocraten gooiden het namelijk op een akkoord met N-VA en Open Vld, om zo het kartel buitenspel te zetten. Voor De Groef is het meteen het einde van achttien jaar burgemeesterschap.

“Dat ik totaal onverwacht afscheid moet nemen, maakt het bijzonder pijnlijk”, geeft De Groef toe. “Met onze huidige coalitiepartner CD&V hadden we in de voorbije jaren een goede verstandhouding en wederzijds vertrouwen, maar dat werd allemaal in enkele uren tijd opgeblazen. Bovendien verzekerde toekomstig burgemeester Marc Grootjans me in de aanloop naar de verkiezingen dat zijn partij het burgemeesterschap niet zou opeisen. Maar een woord is voor hem blijkbaar geen woord. Jammer dat er op die manier een einde moet komen aan een mooie periode.”

Zonder rancune

Toch is dit niet het politieke einde van De Groef. “Integendeel. Ik word fractievoorzitter van de partij, en zal na Nieuwjaar in de oppositie zetelen. Dat zal — in tegenstelling tot wat veel mensen misschien wel verwachten — zonder rancune zijn. De meerderheid hoeft dus geen botte oppositie te verwachten, want daar bewijs je de inwoners geen dienst mee. Aan politiek doe je in het belang van de burger, en niet uit eigenbelang. Daarom ben ik blij dat we met een nieuwe, frisse ploeg in de gemeenteraad zullen zetelen.”

Ik word fractievoorzitter van de partij, en zal na Nieuwjaar in de oppositie zetelen. Dat zal — in tegenstelling tot wat veel mensen misschien wel verwachten — zonder rancune zijn

“We zullen zeker niet nalaten om zelf ook enkele voorstellen te doen, in de hoop dat de meerderheid er dan mee aan de slag gaat”, vervolgt De Groef. “Voorts zullen we nagaan of de projecten die in de voorbije maanden goedgekeurd werden, ook effectief uitgevoerd zullen worden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de vernieuwing van de Schetswijk in Diegem, de ingebruikname van de nieuwe kinderkribbe en de afwerking van secundaire school GISO.”

De Groef mag naar eigen zeggen wel positief terugblikken op de voorbije achttien jaar als burgemeester. “We hebben namelijk heel wat kunnen realiseren. Voorbeelden zijn de sporthal Bosveld, de vernieuwde Bosveldsite, de uitbreiding van het OCMW-rusthuis en de bouw van het GISO. Daarnaast werd er steeds in een gemoedelijke sfeer gewerkt. De gemeenteraden duurden vaak slechts een kwartier, en dat toont aan dat alles goed draaide. Natuurlijk ga ik de sjerp missen, net als de verbondenheid met de diensten en het contact met de inwoners. Anderzijds zal ik nu als oppositieraadslid wat meer vrije tijd hebben. Mijn kinderen en kleinkinderen zullen blij zijn dat ik nu wat vaker thuis zal zijn — mijn hond ook, trouwens. Al zal ik me in de komende jaren wel nog altijd voor de volle honderd procent blijven inzetten voor Machelen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.