Buurtbewoners Frans Buekenhoutstraat tegen bouwplannen Kerkfabriek: “Flatgebouw van vier etages past niét in onze wijk”

Boze buurtbewoners Frans Buekenhoutstraat en de Regimentsberg Machelen
Dieter Nijs Boze buurtbewoners Frans Buekenhoutstraat en de Regimentsberg Machelen
Ophef in de Frans Buekenhoutstraat. Daar is een geel aanplakbord met een aanvraag tot omgevingsvergunning opgedoken. De kerkfabriek wil in de wijk een appartementsgebouw van vier verdiepingen hoog neerpoten. En dat zien de buurtbewoners niet zitten. 

Het was buurtbewoonster Yuksel Dalci die de gele affiche opmerkte op het raam van een woning in de Frans Buekenhoutstraat, eigendom van de Kerkfabriek. “Er is een aanvraag ingediend voor een appartementsgebouw van vier verdiepingen hoog”, zegt Dalci. “Er zouden elf flats in komen, drie studio’s  en een aantal ondergrondse parkeerplaatsen. Verder zou er een autolift geïntegreerd worden. Onaanvaardbaar vinden wij buurtbewoners." Dalci startte dan ook een petitie op en verzamelde al meer dan 160 handtekeningen.

Privacy kwijt en parkeerproblemen

Volgens de initiatiefnemers past het appartementsblok niet in de wijk. “Veel mensen zijn bezorgd om hun privacy”, zegt Dalci, die vlak naast het bewuste perceel woont. “De bewoners van het flatgebouw zullen kunnen binnen kijken in onze huizen en tuinen. En wat met de parkeerplaatsen? Biedt de ondergrondse parking genoeg plaatsen voor alle bewoners? Dat betwijfel ik. Ten slotte neemt zo’n hoog gebouw het zicht en de zon weg van een groot deel van de buurtbewoners.”

Volgens Dalci kwam het nieuws over de bouwaanvraag voor veel buurtbewoners als een schok. Toen ik andere buren erover aansprak, vielen ook zij uit de lucht. Hoe kan het dat we niet persoonlijk op de hoogte worden gebracht van iets dat zulke grote impact op onze wijk heeft?

Boze buurtbewoners Frans Buekenhoutstraat en de Regimentsberg Machelen
Dieter Nijs Boze buurtbewoners Frans Buekenhoutstraat en de Regimentsberg Machelen

Steun van oppositie

Mohamed Akaychouh, gemeenteraadslid voor sp.a-spirit-groen, steekt de buurtbewoners een hart onder de riem. “Ze voelen zich in de steek gelaten en krijgen nergens gehoor. Zo zijn ze bij mij terecht gekomen. Pas op, ik ben niet tegen de bouw van een appartementsblok, maar er moet meer rekening gehouden worden met de buurtbewoners. De leden van de huidige coalitie zijn nog niet in dialoog gegaan met de bewoners van de Frans Buekenhoutstraat en de Regimentsberg, ze voelen zich buitengesloten.” Volgens hem is  dit nochtans hét moment voor het schepencollege om te tonen dat het dicht bij de bevolking staat.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Steve Claeys (N-VA) stelt zich vragen bij het engagement van Mohamed Akaychouh in dit dossier. “Bizar dat net hij de trekker is van deze petitie. Hij gaat in tegen het beleid van zijn eigen partij, want het was het kartel sp.a-spirit-groen dat in de vorige legislatuur de wetten heeft goedgekeurd die het toelaten om hoger te bouwen in het centrum van Diegem en Machelen.”

Op de plaats van dit pand in de woonwijk plant men de bouw van een appartementsblok.
Dieter Nijs Op de plaats van dit pand in de woonwijk plant men de bouw van een appartementsblok.

Bezwaren kunnen nog ingediend worden

Volgens Steve Claeys  is er voor de buurtbewoners nog geen reden om aan de alarmbel te trekken. “Het openbaar onderzoek loopt nu. Wie wil, kan dus nog een bezwaarschrift indienen. Pas na afloop van het onderzoek eind deze maand buigen wij ons als schepencollege over de kwestie, rekening houdend met de bekommernissen van de buurtbewoners. Er is dus nog geen enkele beslissing genomen in dit dossier.

Dat de buurtbewoners niet op de hoogte zijn gesteld, ontkent Claeys. “De gele affiche moet de buurt informeren over de aanvraag. Wanneer die affiche wordt opgehangen, is het nog mogelijk om bezwaren in te dienen.  We steken ook brieven in de bussen van alle buurtbewoners om hen te informeren. Ik ga binnenkort zelf bij de mensen langs om te polsen naar hun bekommernissen”, besluit Claeys.

Boze buurtbewoners Frans Buekenhoutstraat en de Regimentsberg Machelen
Dieter Nijs Boze buurtbewoners Frans Buekenhoutstraat en de Regimentsberg MachelenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.