Bomen gekapt op Uplace-site: “Niets met toekomstige ontwikkeling te maken, wel met veiligheidsrisico’s

Negen bomen werden gekapt op het terrein van Uplace.
Baert Marc Negen bomen werden gekapt op het terrein van Uplace.
Wie dezer dagen in de Nieuwebrugstraat in Machelen rijdt, zal merken dat negen bomen op de site van Uplace recent gekapt werden. Die kapwerken hebben echter niets te maken met de toekomstige plannen op de site, maar wel met de veiligheid. “De bomen waren ziek en dreigden op de weg te vallen”, verzekert schepen van Ruimtelijke Ordening Steve Claeys (N-VA).

Midden vorige maand geraakte bekend dat Uplace gereanimeerd werd, zij het met ‘Broeksite’ onder een andere naam en niet geheel zoals aanvankelijk gepland. Geen kantoortorens meer, noch een hotel, bioscoop en shoppingcentrum. Wel een soort ‘werkwinkelwijk’, waarin een groot park, ‘maakwinkels’ en kmo’s een plek zullen krijgen. Een maand na de bekendmaking ervan werden negen bomen – acht populieren en één kastanjelaar – op de site gekapt. Toeval of een eerste stap richting de ontwikkeling van de reconversiezone in Machelen? Het eerste, zo blijkt.

“De bomen bleken ziek en dreigden bij hevige rukwinden op de Nieuwebrugstraat te vallen”, zegt schepen Steve Claeys. “Daarom hebben we in overleg met Uplace beslist om de bomen te kappen. De kap heeft niets met de eventuele toekomstige ontwikkeling van de zone te maken, want die plannen zijn momenteel nog volop in opmaak.””

“In maart hebben wij een samenwerking ondertekend met de gemeente en het Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw, om de gekapte bomen ruim te compenseren”, vult Lies De Smedt van Uplace aan. “Zo zullen we 18 nieuwe bomen laten planten, voornamelijk in het park van Machelen. De aanplant kon in het voorjaar niet meer doorgaan omdat het reeds te warm en te droog was. De bomen zullen dus in het najaar of het begin van de winter geplant worden, wanneer de weersomstandigheden wél ideaal zijn.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • myriam michiels

    Waarom niet planten op dezelfde plaats. Ergens anders de bomen planten betekent dat men met deze grond toch iets van plan is.