Bloemenperken die sluikstorters moeten weren week na opening al bezaaid met… afval

Proefproject start met valse noot, maar nog te vroeg om conclusies te trekken

Een week na de opening van het bloemenperkje naast de glasbol in de Chrysantenstraat hebben sluikstorters er al afval gedropt.
Lukas Een week na de opening van het bloemenperkje naast de glasbol in de Chrysantenstraat hebben sluikstorters er al afval gedropt.
Een week nadat de glasbollen in Machelen opgefleurd werden met een synthetisch bloemenperkje om sluikstorters te weren, ligt een deel van het perkje aan de glasbol in de Chrysantenstraat al bedekt met een hoop afval. Bij afvalintercommunale Incovo panikeert men nog niet. “We kunnen de mentaliteit van de mensen niet plots veranderen”, zegt directeur Jan Buysse.

Het gemeentebestuur van Machelen, Mooimakers en afvalintercommunale Incovo openden op vrijdag 19 april twee synthetische bloemenperkjes rond de glasbollen in de Chrysantenstraat en de Henri Brounsstraat. Die moeten ervoor zorgen dat sluikstorters minder verleid worden tot het droppen van afval rond de glasbollen. “Ik denk dat we het meer moeten hebben van kleine zaken die een positieve impact hebben dan van strenge straffen en reglementen”, zei milieuschepen Magda Geeroms (N-VA) bij de opening.

Geen respect voor milieu

Maar haar woorden waren nog niet koud of sluikstorters dropten afgelopen weekend - één week na de inhuldiging - al een hoop afval op het bloemenperkje in de Chrysantenstraat. Een deel van de bloemen is bedekt met een zak vol afval, maar ook met servies en gebroken glas. “Ongelooflijk”, reageert de schepen. “De sluikstorters hebben duidelijk geen respect voor het milieu, noch voor het werk van andere mensen.”

Het afval werd net naast het bordje met uitleg over het doel van het bloemenperkje achtergelaten.
Lukas Het afval werd net naast het bordje met uitleg over het doel van het bloemenperkje achtergelaten.

Ook Jan Buysse, directeur van Incovo, betreurt dat het synthetisch bloemenperkje amper een week na de opening al bezaaid ligt met afval. “Maar het zou naïef zijn te denken dat we alle problemen met dit initiatief in één week tijd kunnen oplossen”, klinkt het. “We hopen dat de perkjes het merendeel van de sluikstorters wel tegenhouden. Bovendien mogen we niet vergeten dat het om een proefproject gaat. In Nederland heeft het op heel wat plaatsen geholpen, al waren er her en der ook uitzonderingen. We zullen het project in onze regio dan ook evalueren. Amper een week na de opening is het nog te vroeg om conclusies te trekken.”

De hardleerse sluikstorters zullen we met deze zachte maatregel niet op andere gedachten kunnen brengen. Om hen te vatten, hebben we camera’s

Jan Buysse

Camera’s

De hardleerse sluikstorter zullen we met deze zachte maatregel niet op andere gedachten kunnen brengen”, gaat Jan Buysse verder. “Om hen te vatten, beschikken we over camera’s. Die wierpen in het verleden hun vruchten trouwens al af. Zo daalde het aantal sluikstortgevallen rond glasbollen vorig jaar met veertig procent. Als de bloemenperkjes dat aantal nog kunnen helpen dalen, dan zijn we zeker geslaagd in ons opzet.”

De afvalintercommunale zal het gedropte afval rond de glasbol in de Chrysantenstraat in Machelen eerstdaags opruimen.

Lukas2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diana De Wit

    Weeral geld weggesmeten!!!! Wat een belachelijk en nutteloos initiatief. Plaats cameras en niet enkel in Machelen maar ook in Diegem. Want op de hoek van de groenstraat en de kosterstraat ligt het vol van sluikstort, en meestal liggen daar zakken van Brussel tussen, wetende dat Haren op 600m daarvan ligt!!

  • Stella Birkenbrau

    Wat hadden ze gedacht? Zet daar goed duidelijk een camera, dat zal de mentaliteit wel doen veranderen.