Bijna 1 op 2 Machelaars is van niet-Europese origine: “Druk uit Brussel komt als bulldozer op ons af”

Het gemeentehuis van Machelen.
Lukas Het gemeentehuis van Machelen.
42,1 procent van de Machelse inwoners is van niet-Europese origine. Daarmee staat de gemeente helemaal bovenaan de lijst van Vlaamse steden en gemeenten. Opvallend: 29 jaar geleden was slechts 2,9 procent van de Machelaars van niet-Europese origine. “Dit is het gevolg van de druk uit Brussel die als een bulldozer op ons afkomt”, zegt schepen van Integratie Magda Geeroms (N-VA).

Machelen op 1 (42,1 procent), Vilvoorde op 2 (38,4 procent) en Zaventem op 5 (28,1 procent): drie gemeenten uit onze regio staan in de top 5 van de lijst met cijfers over het aantal inwoners dat niet van Europese origine is. Die cijfers komen uit de Vlaamse databank ‘Provincies in cijfers’. Onder de inwoners met niet-Europese herkomst verstaat de databank inwoners met een nationaliteit van buiten de EU, en ook inwoners van wie een van de ouders die nationaliteit heeft of had. Op Vlaams niveau steeg het percentage de voorbije tien jaar met 10 procent, terwijl de stijging in onze regio veel forser is.

Zo telde Machelen in 1990 amper 2,9 procent inwoners van niet-Europese origine. Vandaag is dat maar liefst 42,1 procent. “Een echte verrassing is dat niet”, geeft schepen van Integratie Magda Geeroms toe. “Ik schrik wel van het feit dat we nog boven Vilvoorde staan.”

95 procent anderstalig

Volgens de schepen ligt het aantal niet-Europese inwoners hoger in deelgemeente Diegem dan in Machelen. “Dat is duidelijk zichtbaar in de gemeenteschool, waar zowat 95 procent van de leerlingen uit een anderstalig gezin komt. Als die gezinnen de moeite doen om Nederlands te leren, is er geen probleem. Maar we merken dat slechts een klein deel ervan lessen Nederlands volgt. Daardoor wordt de kloof tussen de autochtone inwoners en de niet-Europeanen steeds groter. Dat merk je ook in het verenigingsleven. De inwoners van niet-Europese origine lopen niet warm voor de activiteiten in de gemeente en dat is bijzonder jammer.”

Dat bijna 1 op 2 inwoners niet uit Europa afkomstig is, komt volgens Magda Geeroms omdat Machelen grenst aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “De druk uit de hoofdstad op onze gemeente is enorm groot”, zegt ze. “In Vlaanderen lijken ze dat nog niet goed te beseffen. Laat ons hopen dat dat dankzij deze cijfers wel eindelijk het geval is. Of ik verwacht dat de cijfers ooit weer in de andere richting zullen gaan? Ik denk dat deze situatie onomkeerbaar is. Je merkt dat steeds meer autochtonen uitwijken naar buurgemeenten waar wel nog meer Vlamingen wonen. De leegstaande woningen worden vervolgens opgekocht door allochtone Brusselaars. Als gemeente zullen we bekijken hoe we de Vlamingen hier kunnen houden, maar dat zal niet evident zijn.”
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • kapitein zeppos

  Onze katholieke kerken zullen worden afgebroken en andere types zullen belgie veroveren ,zo is het ! De verantwoordelijken zijn gevlucht binnenkort !

 • Mark Talman

  Vlamingen? Ik verbleef in veel niet-Europese steden. Velen, zoal de Indische, met hun bijzondere cultuur. Maar Antwerpen vind ik de minst aantrekkelijke niet-Europese stad. Al studeerde ik er enkele jaren. En de Vlaamse rand? Die is al lang niet meer Vlaams.

 • baptist Van der Straete

  de tienduizenden die verhofstad snel Belg maakte, met hoeveel zijn die ondertussen al en ik zou graag exacte cijfers krijgen over hoeveel er daar effectief van werken?????

 • Patrick Peeters

  Als jullie dat allemaal normaal vinden doe zo verder en jullie zullen nog wel beklagen , sorry dat ik zo negatief ben maar is de waarheid , ikzelf wil daar ook niet meer wonen zoals vele anderen , maar niet iedereen heeft de middelen om te vertrekken

 • Roger Cooks

  De cultuur van België (en van gans West Europa) is gedoemd om te verdwijnen, dank zij de lafaards die ons de laatste 50 jaar regeerden en die steeds tegen beter weten in hun kop in 't zand hebben gestoken om "zieltjes te winnen". Een democratisch verkozen partij die ons al decennia lang voor zulke toestanden waarschuwde, werd door diezelfde lafaards verketterd en op de meest ondemocratische wijze buiten spel gezet.