Aannemer begint om 3.30 uur doodleuk beton te storten: “Onbegrijpelijk”, reageert de buurt

Gemeente tikt aannemer die ’s nachts werken in C. Hansoulstraat uitvoerde op vingers

Om 3.30 uur begon een aannemer beton te storten op een werf in de Constant Hansoulstraat in Machelen. Hij maakte daarmee zowat heel de buurt wakker.
Baert Marc Om 3.30 uur begon een aannemer beton te storten op een werf in de Constant Hansoulstraat in Machelen. Hij maakte daarmee zowat heel de buurt wakker.
De bewoners van de Constant Hansoulstraat in Machelen hebben er een slapeloze nacht op zitten. Een aannemer schudde de hele omgeving wakker toen hij om 3.30 uur beton begon te storten op een werf. Volgens de gemeente vroeg de aannemer geen afwijkende vergunning aan, waardoor hij in overtreding was. “Als dit nog gebeurt, dan zal er zeker tegen opgetreden worden”, klinkt het.

Draaiende betonmolens, af- en aanrijdende vrachtwagens en geroep en getier van arbeiders: de bewoners van de Constant Hansoulstraat in Machelen hebben in de nacht van maandag op dinsdag amper een oog dichtgedaan door de bedrijvigheid op een werf waar appartementen gebouwd worden. “Om 3.30 uur schoot ik plots wakker door heel wat lawaai”, zegt Sarah Deprins, die net naast de werf woont. “Ook onze kinderen – eentje van 8 maanden en eentje van 7 jaar oud – waren meteen wakker. Aanvankelijk dachten we dat het om een levering van bouwmateriaal ging, aangezien dat enkele weken geleden ook al het geval was. Toen was de lawaaihinder na een halfuur opgelost, maar nu bleef het maar duren. Daarom gingen we zelf een kijkje nemen en zagen we dat de aannemer beton aan het storten was. De buurt werd op voorhand niet verwittigd. Onbegrijpelijk. Bovendien liet de aannemer weten dat hij ook de komende nachten beton zal storten.”

In de Constant Hansoulstraat worden appartementen gebouwd.
Baert Marc In de Constant Hansoulstraat worden appartementen gebouwd.

Geen oog dichtgedaan

Ook voor Christiane Deroover, wiens tuin grenst aan de bouwwerf, was het een helse nacht. “Sinds 3.30 uur heb ik geen oog meer dichtgedaan. Dat ze op een werf om 6 uur beginnen, oké. Maar de hele buurt midden in de nacht wakker schudden, dat doe je toch niet? Straks werken ze hier dag en nacht. Ik overweeg samen met enkele buren naar de gemeente te stappen, want als niemand reageert, dan zullen we dit soort toestanden nog vaker meemaken.”

Politie verwittigd

Enkele buren verwittigden ondertussen ook de politie. “Maar daar liet men ons weten dat de aannemer van de gemeente een afwijkende vergunning voor de werken gekregen had”, aldus nog Sarah Deprins. “Waarom werden wij als buurtbewoners hier dan niet van op de hoogte gebracht?”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Steve Claeys (N-VA) weerlegt echter dat de gemeente een vergunning afleverde. “Simpelweg omdat de aannemer geen afwijkende vergunning aanvroeg”, laat de schepen weten. “We waren zelf dus ook niet op de hoogte van die nachtelijke werkzaamheden. Dat de aannemer dit zonder enige vergunning doet, kan uiteraard niet. We hebben de politie dan ook ter plaatse gestuurd. De zaakvoerder kreeg een aanmaning, maar hij beloofde dat het slechts eenmalige nachtelijke werken waren. Woensdagochtend zal de politie voor alle zekerheid een agent ter plaatse sturen om na te gaan of alles reglementair verloopt. Lapt de aannemer de regels opnieuw aan zijn laars, dan zullen we verdere stappen ondernemen.”
104 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  En dus komt het er weeral op neer dat de wet steeds weer mag overtreden worden! De werkende mensen, zieken en schoolkinderen moeten het maar tolereren. Een politie en gemeente die de overtreding door de vingers ziet is schuldig tegenover al zijn inwoners: eerst een vingertje, dan afwachten of ze de volgende keer wel zullen optreden?!In dit land kunnen ze het wetboek beter opbranden vermits het nergens nog voor dient!

 • Glenn Van Damme

  velen beseffen ook niet echt dat je na het beton gieten ook nog moet polieren en dat dit veel meer lawaai maakt dan beton gieten zelf. hoe vroeger ze beginnen hoe vroeger ze gedaan hebben met dit weer. of hebben ze liever dat ze s'nachts polieren. veel mensen zien het mooiste van beton gieten... maar als sommige zelf in de betonsector zouden zitten dan zouden ze mss wat meer begrip hebben. het enige wat de aannemer moest doen is iedereen verwittigen.

 • Yerno Vandeleest

  Je mag beginnen met werken om 6uur en niet 7uur

 • Erwin Fiers

  Luister hier eens allemaal.De wet is de wet.In de jaren '80 had ge die zever niet.Normaal mogen werken pas starten om 7 u 'smorgens.Ik heb 3 jaar in een "sociaal' app. gewoond waarvan 2 jaar renovatiewerken vanaf 6 u 's morgens.Ben er naartoe gestapt.En ze zeiden dat ze eigenlijk om 7 u mogen starten.Schone politici op het stadhuis weten wel waar ze moeten wonen.Wat een egoisme.En daarbij .We wonen hier als mieren op elkaar.

 • Ivo Driessens

  Waarom geeft de politie verkeerde informatie,als er geen vergunning is aangevraagd .ik dacht dat de politie ten dienste moet staan van de burger en niet van de aannemer