20.000 veldritfans palmen Diegem in

SUPPORTERS KOMEN SVEN NYS VOOR HET LAATST AANMOEDIGEN

Door de verhoogde terreurdreiging waren er heel wat agenten op en rond het parcours aanwezig om de massa toeschouwers in de gaten te houden.
Dieter Nijs Door de verhoogde terreurdreiging waren er heel wat agenten op en rond het parcours aanwezig om de massa toeschouwers in de gaten te houden.
Zowat 20.000 veldritliefhebbers hebben Sven Nys gisteravond voor de laatste keer aangemoedigd in Diegem. De veldrijder stopt namelijk aan het einde van dit seizoen. Dat hij nog steeds geliefd is, bleek uit de vele aanmoedigingen. "Een cross zonder Nys is geen cross", klonk het bij de superfans.

Door de verhoogde terreurdreiging werd de duizenden veldritfans gevraagd om geen handtassen en rugzakken mee te brengen naar het parcours in het centrum van Diegem. Er waren ook heel wat agenten op en rond het parcours. Toch had die verhoogde terreurdreiging geen invloed op het aantal aanwezige toeschouwers. Integendeel, maar liefst 20.000 mensen zakten gisteravond naar Diegem af om hun veldritidolen aan het werk te zien. "Er was meer volk dan vorig jaar", aldus een tevreden Francis Bosschaerts, voorzitter van de organiserende wielerclub Sint-Anna Diegem. "Alles is bovendien vlot verlopen, dus het was een topeditie."


Het mocht dan wel Mathieu Van Der Poel zijn die gisteravond als eerste over de meet reed, toch was het Sven Nys die de meeste en luidste aanmoedigingen kreeg. Het was immers de laatste keer dat De Kannibaal van Baal aan de start stond in Diegem. Op het einde van dit seizoen neemt hij namelijk afscheid van het veldrijden. "En daarmee eindigt ook voor mij de cross", zegt superfan Guy Mortier uit Mechelen. "Een cross zonder Nys, dat is geen cross. Voor de Kannibaal uit Baal ging ik naar zo veel mogelijk veldritten, maar dat zal binnenkort niet meer het geval zijn. Nys is een fenomeen. Ik denk niet dat er ooit nog iemand zijn prestaties zal kunnen evenaren."


Dat Sven Nys heel wat fans meelokt naar veldritten bleek onlangs nog in Overijse. Wegens een financiële discussie met de organisatie bleef de Kannibaal thuis, waardoor ook heel wat veldritliefhebbers de cross in Overijse links lieten liggen. "Ik vrees dat dit volgend seizoen ook voor Diegem het geval zal zijn", aldus nog Guy Mortier, die al vijftien jaar met dezelfde jas naar de veldritten gaat. "Nog geen enkele keer heb ik mijn vest gewassen. Er staan namelijk een handtekening van Sven Nys op en die wil ik niet verliezen. Zodra Nys zijn fiets aan de haak hangt, hang ik ook mijn jas weg."

Eddy De Niel en Guy Mortier bij hun idool Sven Nys.
Dieter Nijs Eddy De Niel en Guy Mortier bij hun idool Sven Nys.

Op televisie

Ook Eddy De Niel, een geboren Diegemnaar die onlangs naar Boutersem verhuisde, kwam gisteren mogelijk voor het laatst naar de cyclocross in zijn geboortedorp. "Als Nys niet aan de start staat, leef ik niet mee met de sport", laat hij weten. "Ik denk trouwens dat ik niet de enige zal zijn die de veldrit volgend jaar op zijn televisie zal bekijken."


Dat de cross van Diegem het volgend jaar zonder de publiekslieveling zal moeten stellen, zal - in tegenstelling tot wat de superfans van Nys denken - geen effect hebben op het aantal toeschouwers meent voorzitter Francis Bosschaerts. "Een veldrit in Diegem lokt altijd veel volk, ongeacht of Nys nu wel of niet aan de start verschijnt."

Heel wat automobilisten parkeerden zich langs de oprit van de autostrade. Ze werden door de politie aangemaand om zich te verplaatsen.
Dieter Nijs Heel wat automobilisten parkeerden zich langs de oprit van de autostrade. Ze werden door de politie aangemaand om zich te verplaatsen.