"Waar moeten we naartoe als Nova sluit?"

VERENIGINGEN STARTEN PETITIE TEGEN AFBRAAK DRUKBEZETTE FEESTZAAL

Acht verenigingen hebben de petitie tegen de afbraak van zaal al ondertekend.
Foto Lukas Acht verenigingen hebben de petitie tegen de afbraak van zaal al ondertekend.
Acht verenigingen die gebruik maken van feestzaal Nova en de uitbater van de zaal zijn een petitie gestart tegen de mogelijke afbraak ervan. De eigenaar zou plannen hebben om er appartementen op te zetten. "Als zaal Nova verdwijnt, is dat een ramp voor het verenigingsleven in Machelen", klinkt het eensgezind bij de verenigingen.

Uitbater vzw Nova trok in maart al een eerste keer aan de alarmbel toen bekend geraakte dat de eigenaars van de feestzaal in de Kerklaan wilde plannen hebben met het complex. Ondanks dat de eigenaars niet willen bevestigen dat ze de zaal zullen afbreken, was het voor de uitbaters duidelijk: de zaal moet plaats maken voor appartementen. Gezien er een half jaar later nog steeds geen duidelijkheid is over de toekomst van het Novacomplex zijn enkele verenigingen en de vzw Nova nu met een petitie voor het behoud van de feestzaal gestart.


"Een afbraak zou een regelrechte ramp zijn", zegt Marleen Colebrants van vrouwenvereniging Femma, die jaarlijks zowat honderd activiteiten in de Nova organiseert. "Als de zaal verdwijnt, moeten we op zoek naar een andere locatie voor onze activiteiten, maar dat zal niet evident zijn. Het is jammer dat de eigenaars geld belangrijker vinden dan mensen. Het verenigingsleven zal hier heel zwaar onder lijden, maar dat deert hen niet. Onze vereniging bestaat uit 130 leden en een pak sympathisanten. Zij verdienen het niet om op straat te komen staan."

Ideale keuken kwijt

Ook bij de KWB van Machelen hoopt men de eigenaars van de feestzaal nog op andere gedachten te kunnen brengen via de petitie. "Waar moeten we naartoe als de zaal verdwijnt?", zegt Marcel Van Geel. "We organiseren er regelmatig kooklessen, omdat er een uitstekende keuken en heel wat kookgerief beschikbaar is. Als de zaal verdwijnt, zijn er geen alternatieven in de omgeving. Met de petitie hopen we de zaal alsnog te kunnen redden, al vrees ik dat dat heel moeilijk zal worden."


Bij harmonie Sint Cecilia zou een afbraak van de feest- en concertzaal dramatisch zijn voor haar concerten. "Voor onze repetities is er geen probleem, want die kunnen we binnenkort in de zalen van de nieuwe vrijetijdssite Bosveld organiseren, maar concerten kunnen daar jammer genoeg niet plaatsvinden", zegt bestuurslid Jean Dewaerheid. "Er is immers geen groot podium, wat er wel is in zaal Nova. Als de zaal verdwijnt, weten we niet waar we terecht kunnen. Het zou een ramp zijn voor een vereniging die ondertussen al 152 jaar bestaat dat we geen onderkomen meer hebben."


Volgens Raf Kempens van kerkfabriek Sint-Gertrudis is er nog geen beslissing genomen over de toekomst van de feestzaal. "Ook het behoud ervan is nog mogelijk", klinkt het. "Ik ben op de hoogte van de petitie, maar ik kan iedereen verzekeren dat er nog niets beslist is."