"Een echte liefhebber blijft naar de cross komen"

EXTRA VEILIGHEIDSMAATREGELEN EN ORGANISATIE OP VRIJDAG HOUDEN FANS NIET WEG

De 42ste cyclocross in Diegem werd er - in de nasleep van de aanslag in Berlijn - een met verschillende betonblokken aan de ingangen. Noemenswaardige incidenten bleven evenwel uit. Al kwamen de supporters opvallend later toe dan bij eerdere edities, die doorgaans natuurlijk wel op een zondag plaatsvonden.

Het was dus voor het eerst in jaren dat de cyclocross in Diegem op een vrijdagavond gereden werd. Een logische wijziging, gezien Kerstdag dit jaar op een zondag valt. "We organiseren de cross uiteraard liever op een zondagavond, maar dat was dit jaar onmogelijk", zegt Francis Bosschaerts, voorzitter van de organiserende wielerclub Sint-Anna Diegem. "Op 25 december zouden we heel wat supporters en ook sponsors moeten missen. De toeschouwers moesten dus op een weekdag afzakken naar het centrum van Diegem, en dan heb je zoals altijd file. We hebben wel alles in het werk gesteld om een vlotte verbinding mogelijk te maken. Uiteindelijk mochten we vandaag (gisteren, red.) 33 supportersbussen verwelkomen - evenveel als vorig jaar. Er daagden naar schatting 18.000 fans op, wat dan weer net iets minder is dan vorig jaar.

Extra agenten

In de nasleep van de aanslag in Berlijn werden ook de veiligheidsmaatregelen in Diegem aangescherpt. Zo stonden er betonblokken aan de ingang, waren er meer agenten aanwezig, en werden alle rugzakken gecontroleerd. "We waren gelukkig al een en ander gewoon na de veiligheidsmaatregelen van vorig jaar", vervolgt Bosschaerts. "Toen waren ze eigenlijk nog strenger dan nu. Maar na de aanslag in Berlijn hebben we in extremis nog besloten om betonblokken te plaatsen. Aan de negen ingangen stonden ook nog zo'n honderd medewerkers, en telkens ook een agent. Er waren ook extra agenten in burger op pad. Dankzij al die maatregelen kon de cross zonder incidenten plaatsvinden."

Geen ideaal moment

Vijf jaar geleden werd de cross ook al eens op een vrijdagavond gereden. Maar dat concept viel niet overal in de smaak. "Het is geen ideaal crossmoment", vertelt supporter David Adriaens. "Ik heb er uiteindelijk anderhalf uur over gedaan om van Groot-Bijgaarden naar Diegem af te zakken. Voor mij mag het gerust weer een zondag worden. De sfeer zat goed, maar in de vooravond zag je toch beduidend minder volk. De beveiliging was overigens zichtbaar opgeschroefd. Zo zag ik bijvoorbeeld veel agenten op het parcours. Maar dat is natuurlijk logisch na de aanslag in Berlijn."

De extra veiligheidsmaatregelen waren ook supporter Wim Claeys niet ontgaan. "Maar het stoort me niet", klinkt het. "Ik voel me er zelfs meer op mijn gemak door. Wel heb ook ik gemerkt dat er in de vooravond opvallend minder volk was dan bij voorgaande edities. Ik weet niet of dat een gevolg is van de terreurdreiging, dan wel van de organisatie op vrijdag. Maar gelukkig kwam het volk later op de avond wel massaal toe. Een echte liefhebber blijft naar de cross komen." En die echte liefhebber zag uiteindelijk hoe Mathieu van der Poel het haalde voor Wout van Aert.

Het publiek geniet van de wedstrijd onder het Diegemse kunstlicht.
Photo News Het publiek geniet van de wedstrijd onder het Diegemse kunstlicht.