"Echt verschil maken tijdens stage"

JOYCE EN ALINE GAAN IN NEPAL KINDEREN MET HERSENBESCHADIGING HELPEN

Joyce Raes (20) en Aline Schollaert (21), twee studentes ergotherapie, zijn geselecteerd voor een stage in Nepal om er kinderen te helpen die kampen met de gevolgen van een hersenbeschadiging. Tijdens hun stage zullen ze er proberen om aan de grootste noden van de patiëntjes tegemoet te komen. Om dat te financieren organiseren ze op zaterdag 21 januari een groots opgezet muzikaal benefiet 'Care4Nepal'. "We willen namelijk echt een verschil maken", klinkt het overtuigd.

Joyce Raes uit Vilvoorde (20 jaar) en Aline Schollaert uit Sint-Martens-Lierde (21 jaar) studeren allebei ergotherapie aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Binnenkort wacht hen een unieke kans én tegelijk uitdaging.

"We zijn geselecteerd om voor onze buitenlandse stage als vrijwilliger bij de NGO 'Self-help Group for Celebral Palsy' te gaan werken in Nepal", legt Joyce uit. "We verblijven er van 6 februari tot en met 4 mei. In die periode tijd zullen we uitgebreid de moeilijkheden bestuderen die de kinderen met 'celebrale parese' daar in de samenleving ondervinden. Cerebrale parese is een houdings- en bewegingsstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap of de bevalling. De beschadiging van de hersenen gebeurt meestal voor of tijdens de geboorte maar in ieder geval voor het eerste levensjaar."

Deze aandoening is niet te genezen maar valt wel te behandelen. "Zonder tijdig ingrijpen bestaat het leven van kinderen met cerebrale parese in Nepal echter voor een groot deel uit lijden. Hun hopeloze toestand wordt versterkt als er geen gespecialiseerde hulp voor behandeling en revalidatie wordt gegeven."

Voor de studentes is het tegelijk een unieke kans. "We zien een stage in Nepal als het begin van een nieuw avontuur, die ongetwijfeld de nodige invloed zal hebben op de rest van onze verdere carrière en leven. We zullen er de nodige verantwoordelijkheid en zelfinitiatief moeten nemen waardoor het ook een hele verrijkende ervaring zal zijn."

Cliëntgericht

Tijdens hun stage willen Joyce en Aline allerlei cliëntgerichte activiteiten organiseren waarbij de kinderen en hun positie in de samenleving centraal zullen staan. "We gaan gezinnen bezoeken, hun leefomgeving onder de loep nemen en kijken waar de kinderen hulp nodig hebben. Een toegankelijke omgeving is wat we hen willen bieden. We willen ook echt een verschil maken. Als een kind ergens nood aan heeft willen we daarin ook voorzien, of het nu gaat om drinkbus, wandelstok, rolstoel of zelfs een ergonomisch bed."

Benefietactie

Om dit mogelijk te maken is er op zaterdag 21 januari de benefietactie Care4Nepal. De inkom (vanaf 13.30 uur) is gratis in zaal De Kring in Houtem, de hapjes en de drankjes zullen betalend zijn. "Je zal kennis kunnen maken met de Nepalese cultuur en hun tradities. We verkopen artisanale meesterwerkjes uit Nepal. Van 14 tot 16 uur kan je genieten van een fantastisch optreden van traditionele Nepalese volksdansen en een modeshow van typische Nepalese traditionele klederdracht."

Vanaf 16.30 uur is het al muziek wat de klok slaat. 'Peper en Zout jr.' trapt de boel op gang. Daarna is het de beurt aan 'Random Minds, 'The Subway Papers, 'Irie Lion', 'Nasty and the Fliptones', '2ND' en een afsluitenden DJ-set van DJ Greg Marquee.

Joyce Raes (l.) uit Vilvoorde en Aline Schokkaert (r.) uit St.Martens Lierde trekken naar Nepal.
Lukas Joyce Raes (l.) uit Vilvoorde en Aline Schokkaert (r.) uit St.Martens Lierde trekken naar Nepal.