Vrouw schudt baby van hartsvriendin dood, maar liegt dat ze van de trap viel: vijf jaar cel gevorderd

De strafrechtbank in Tongeren.
Sebastien Smets - Photonews De strafrechtbank in Tongeren.
Een 29-jarige vrouw riskeert vijf jaar cel, omdat ze de baby van haar hartsvriendin uit Maasmechelen zo hard door elkaar schudde dat het kindje overleed aan het shakenbabysyndroom. D., die toen zélf hoogzwanger was, durfde haar vriendin niet te vertellen wat er precies gebeurd was met het twee maanden oude jongetje. Daarom beweerde ze dat ze van de trap was gevallen.

“Ik had een heel slechte zwangerschap en was veel ziek. Ik was echt op.” Beklaagde D. deed in tranen haar verhaal voor de strafrechtbank in Tongeren. “Ik was nog naar het ziekenhuis geweest, omdat ik me zo slecht voelde en hoopte dat ik opgenomen werd, maar dat gebeurde niet. Ik was oververmoeid.” 

Wat er op 8 november precies is gebeurd nadat de papa zijn zoontje aan haar had toevertrouwd, weet ze niet meer. “Ik kan het me niet meer herinneren. Ik had toen beter niet op de baby gepast, maar zijn mama was als een zus voor mij en ik wilde klaarstaan voor haar.”

Leugen

De strafrechter confronteerde D. met de leugen die ze de ouders vertelde. Dat ze duizelig was geworden en met de baby van de trap was gevallen. Maanden bleven de ouders daardoor in het ongewisse over wat er met hun kindje was gebeurd. “Ik had angst. Ik weet dat het fout was, maar het leek me op dat moment het beste. Ik zal met die leugen moeten leven.”

Ik neem het je niet kwalijk, maar vertel alstublieft wat je gedaan hebt

De papa van baby A. in de strafrechtbank in Tongeren

De ouders van A. kwamen met de grootouders en hun advocaat naar de strafrechtbank in Tongeren. De papa van het kindje vroeg D. om meer uitleg . “Ik neem het je niet kwalijk, maar ik had een gezonde baby. Vertel ons alstublieft juist wat je gedaan hebt.” D. weende en dook in elkaar. 

Uit elkaar gegroeid

Robby Loos, de advocaat van de ouders van baby A. beschreef het leed van de ouders, die door het overlijden van A. uit elkaar groeiden. “Ook het andere zoontje van het koppel, vandaag net geen vijf jaar oud, weet dat D. zijn broertje heeft pijn gedaan. Het is onbegrijpelijk dat ze haar goede vriendin na de feiten gewoon in de ogen keek en sprak van een val. Ook op de begrafenis van A. heeft ze nog een brief laten voorlezen. Toen ze door de politie opgepakt werd, waren de ouders zelfs nog niet op de hoogte van wat er gebeurde. Ze hebben dat via een journalist moeten vernemen. Ze hopen op dit proces op antwoorden, dus wees eerlijk en vertel eerlijk wat er gebeurd is.”

Straf met uitstel

De openbare aanklager vorderde een gevangenisstraf van vijf jaar, maar kon zich wel akkoord verklaren om de celstraf gedeeltelijk met uitstel op te leggen onder voorwaarden. “Deze zaak is ontzettend tragisch en heeft veel emoties veroorzaakt langs beide kanten. Baby A. is eerst overgebracht naar het ZOL in Genk en nadien naar het UZ in Leuven. Daar heeft de neurochirurg vastgesteld dat het verhaal, dat de beklaagde van de trap zou zijn gevallen met de baby, niet kon kloppen met de vastgestelde verwondingen. Hij heeft dit ook gemeld. Op 17 november is A. overleden. Het is een drama voor de familie van het slachtoffer, maar volgens de deskundige heeft D. geen geestesstoornis en is er geen gevaar op recidive.”

Ze is altijd een goede moeder geweest en heeft zich voorbeeldig gedragen in de maatschappij, maar die dag is het licht bij haar uitgegaan.”

Hans Valkenborg

Ook Hans Valkenborg, de advocaat van D., vroeg een straf met uitstel. “Ze kan zich de feiten niet meer juist herinneren of ze probeert ze te verdringen. Feit is wel dat ze, nadat ze had vastgesteld dat het fout was gelopen met baby A., onmiddellijk hulp heeft ingeroepen. Ze is altijd een goede moeder geweest en heeft zich voorbeeldig gedragen in de maatschappij, maar die dag is het licht bij haar uitgegaan.”

D. zelf sloot af. “Als ik de klok kon terugdraaien zou ik het zeker doen. Het is nooit mijn bedoeling geweest dat ze hun zoontje zouden verliezen.”

Vonnis volgt op 8 augustus.