Vlaams Belang scoort hoog in mijngemeenten: “Gebouwde bruggen dreigen gesloopt te worden”

Bernd Smeets zat 25 jaar in het jeugdwerk in Eisden.
Marco Mariotti Bernd Smeets zat 25 jaar in het jeugdwerk in Eisden.
De Limburgse mijngemeenten worden vaak als een multicultureel succesverhaal afgebeeld, maar Vlaams Belang scoort net op die plaatsen bijzonder hoog.  Stopt het multicultureel verhaal aan de pitabar? “Bruggen die in het verleden gebouwd zijn, dreigen gesloopt te worden", zegt Bernd Smeets, 25 jaar jeugdwerker in het multiculturele Eisden. Zelfs ‘vreemdelingen’ stemmen Vlaams Belang.

Veruit de grootste partij met 21,7 procent in Houthalen-Helchteren. Nipt tweede met 19,2 procent in Maasmechelen. 25 procent en de grootste in Leopoldsburg en Ham, gemeenten met een grote Turkse gemeenschap. Maaseik telt een grote Marokkaanse gemeenschap en ziet ook hier het VB de grootste worden boven de 24 procent. 

Maasmechelse burgemeester Raf Terwingen (CD&V) reageerde eerder al bijzonder geschrokken te zijn bij het idee dat 1 op 5 van zijn inwoners op Vlaams Belang stemde.

Volgens Bernd Smeets - decennialang jeugdwerker in Eisden - is deze tendens bijzonder jammer voor bepaalde jongerengroepen in de gemeente. “Jarenlang heb ik in Eisden tussen jongeren gezeten uit gezinnen van migranten. Er zijn zoveel bruggen gebouwd tussen gemeenschappen, en die dreigen nu plots verloren te gaan. In de beginjaren had je een geitenwollensokkenbeleid, alle jongeren waren goed en overal moest je eindeloos energie in steken. Maar dat verhaal werkt vandaag niet meer.” 

In de beginjaren had je een geitenwollensokkenbeleid, alle jongeren waren goed en overal moest je eindeloos energie in steken. Maar dat verhaal werkt vandaag niet meer

Bernd Smeets

“Wie over de schreef gaat, moet gestraft worden. Er zitten zéker rotte appels in de mand, en die moet je kordaat aanpakken. Er zijn wijken in Maasmechelen en Genk waar tieners, jongvolwassenen het bont maken.  Er wordt drugs gedeald, ouderen ervaren overlast, en de mensen pikken dat niet meer. Het veiligheidsgevoel is niet overal op punt. De Pauwengraaf ‘s avonds met vreemde shishabars, bijvoorbeeld. We zien een invloed vanuit Nederland, drugshandeltjes in cafés.”

Jeugdhuizen

“Tegelijk is het bijzonder jammer voor de grote groep jongeren die zich wél inzet en een voorbeeld wil zijn voor zoveel anderen. We glijden weg in tijden waarin iedereen over dezelfde kam wordt geschoren. Investeren in jongerenwerk is belangrijker dan ooit, jeugdhuizen in dergelijke 'probleemwijken’ moeten open blijven en middelen krijgen. Maar het runnen moet vanuit de jongeren zelf komen, niet vanuit de ambtenarij. De gemeente moet zulke projecten ondersteunen, maar niet zélf in handen willen hebben. Dat gebeurt vandaag nog te veel. Dat staat te ver van de doelgroep en dat blijft in veel steden een probleem.” 

Bernd Smeets zat 25 jaar in het jeugdwerk in Eisden.
Marco Mariotti Bernd Smeets zat 25 jaar in het jeugdwerk in Eisden.

Iemand zoals Dries Van Langenhove zou in onze tijd een pedagogisch verantwoorde tik verdiend hebben. Vandaag is zo'n figuur plots populair bij jonge gasten.

Bernd Smeets

Nog volgens Smeets moeten jongeren goed geïnformeerd worden over de invloed van sociale media. “Iemand zoals Dries Van Langenhove zou in onze tijd een pedagogisch verantwoorde tik verdiend hebben. Vandaag is zo'n figuur plots populair bij jonge gasten.”

Ook ‘allochtonen’ stemmen op VB

Opvallend genoeg blijkt dat de nieuwe generatie Italianen, Turken of Marokkanen ook op Vlaams Belang stemt. Vreemd stemgedrag voor ‘vreemdelingen’. “Maar wij zijn toch geen vreemdelingen?”, reageert een Maasmechelaar van Italiaanse origine, die zijn steun aan Vlaams Belang anoniem wil toegeven. “Onze ouders of grootouders waren vreemdelingen in de jaren vijftig toen de Belgische staat ze hier in de mijnen liet werken. Zij kwamen hier werken voor een beter leven en hebben zich aangepast aan de wetten en normen van dit land”, zegt hij. 

Onze ouders zijn hier niet met hun vingers komen draaien, zoals de gemiddelde vluchteling doet en zo profiteert. Vind je het dan gek dat niet enkel ‘echte’ Belgen, maar ook wij kwaad worden?

Maasmechelaar van Italiaanse origine stemt op VB

“Ze zijn hier niet met hun vingers komen draaien, zoals de gemiddelde vluchteling doet en zo profiteert. Vind je het dan gek dat niet enkel ‘echte’ Belgen, maar ook wij kwaad worden? Onze ouders hebben verdorie hard gewerkt voor dit alles.”

Ouderen

Wie die grote groep Vlaams Belangers plots is, weet niemand exact. Een deel verklaart ‘de jeugd' op zak te hebben, terwijl anderen naar de ouderen wijzen die vooral kijken naar hun (te laag) pensioen. Bij het feestje van Vlaams Belang Limburg in Bilzen zondagavond was vooral de hardere kern aanwezig, en amper die ‘20 procent Limburgers die plots van partij wisselde’.  Want is die doorsnee Limburger niet meestal traditioneel gelinkt aan N-VA, CD&V, sp.a of Open Vld? 

Dat zegt ook Marino Keulen (Open Vld), burgemeester van Lanaken, die zijn ‘blauwe’ gemeente zwart-geel zag kleuren. “In oktober behaalde ‘die partij’ hier nipt twee gemeenteraadszetels. Vandaag winnen ze in Lanaken de verkiezingen. De stem van de man in de straat is bezorgd om migratie, zijn pensioen, de wachtrijen voor sociale woningen. Bepaalde thema’s zijn nu eenmaal moeilijk voor een lokaal bestuur.”

Vlaams Belang is een échte oppositiepartij, met onrealistische ideeën. De kiezer wil soms niet horen of die haalbaar zijn, ze wil ze gewoon horen

Marino Keulen

Besturen met Vlaams Belang is ook voor Keulen ondenkbaar. “De partij wíl volgens mij zelfs niet regeren. Kijk in Nederland naar Geert Wilders, die nog sneller uit de regering stapte dan hij erin ging. Ik zie dat hier niet anders: Vlaams Belang is een échte oppositiepartij, met onrealistische ideeën. De kiezer wil soms niet horen of die haalbaar zijn, ze wil ze gewoon horen.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Vransen

  Wacht maar. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen mag de grootste partij de burgemeester kiezen. Er wordt geoogst wat er gezaaid werd.u

 • Polutnik Ronald

  En toch hebben we deze partijen als het Vlaams Belang want de traditionele partijen doen er niets maar ook helemaal niets aan . En door deze stemming kan het zijn dat ze pas beginnen in te zien wat er scheelt , als het maar niet te laat is..

 • Jeroen-Cindy De Vries-Sikora

  Ik denk dat het nu wel duidelijk is dat de "normale aangepaste Vlaming" , of ze nu van hier stammen of van elders, het gewoon moe zijn uitgeperst te worden door die linkse geldgraaiers. Wat zijn we? Slachtvee?? Deze verkiezingen waren n slag in het gezicht van links en daar mogen ze blij mee zijn want ze hadden een dikke vette kopstoot verdiend of erger!!!

 • Niko Karavas

  Iemand als Dries Van Langenhove verdiend een standbeeld omdat hij durft op te komen voor de eigen bevolking en de mistoestanden in pers en onderwijs durft aan te kaarten, het zijn eerder de geitenwollen clowns met hun links overbodig subsidie jobke die een serieuze tik verdienen.