Uitzichttoren ‘Tronton’ geopend op Connecterra

De Tronton.
Mine Dalemans De Tronton.
Altijd al eens willen zien wat er zich onder die 14 futuristische plastic koepels bevindt op Connecterra? Dat kan voortaan dankzij de Tronton, een toren met uitzicht op Ecotron, het Klimaatproject van de UHasselt. 

Aan Connecterra in Maasmechelen is deze morgen de Tronton geopend. Een cilindervormige toren met uitzicht op Ecotron. “Meer dan 400.000 mensen bezoeken jaarlijks Connecterra, en héél wat mensen willen het klimaatproject van de UHasselt van dichtbij kunnen volgen", klinkt het bij Ignace Schops van Regionaal Landschap Kempen en Maas. 

Het zicht vanop de Tronton.
Mine Dalemans Het zicht vanop de Tronton.

“We hadden al een tijdelijk platform en infoborden, maar nu kan de bezoeker via deze toren een blik werpen op de koepels en de gevolgen van de klimaatsimulatie.”

Jongeren

Sinds Ecotron in 2016 opende namen al meer dan 8.000 mensen deel aan Ecotron-activiteiten. “Veel scholieren komen hier kennis opdoen. Wetenschap linken aan jongeren is dé uitdaging voor de toekomst. We slagen daar ook in, want de reacties zijn positief.”

Met een ranger kan je Ecotron bezoeken en ook in het gebouw de koepels van dichtbij bekijken. “Er wordt uitgelegd hoe de klimaatsimulatie werkt, en je beleeft ook zélf de ervaring van die klimaatwissels. We laten een kamer warmen worden, afkoelen, fel waaien, en zelfs regenen.” Met heel het onderzoek wordt bekeken welk effect de klimaatverandering kan hebben op de natuur en de heide in onze regio.

Je kan nu ook zien hoe de heide reageert op fellere wind, extra regen en warmte.
Mine Dalemans Je kan nu ook zien hoe de heide reageert op fellere wind, extra regen en warmte.
De Tronton.
Mine Dalemans De Tronton.
De Tronton.
Mine Dalemans De Tronton.
De Tronton.
Mine Dalemans De Tronton.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.