Turkse gemeenschap reageert op videoboodschap Demir: “Een doelgroep met de vinger wijzen is nu totaal niet aan de orde”

Vlaams minister Zuhal Demir deelde afgelopen weekend een Turkstalig filmpje waarin een Turks-Limburgse vrouw bekendmaakte dat de helft van het aantal coronapatiënten in ziekenhuis ZOL in Genk Turkse roots heeft.
Facebook Vlaams minister Zuhal Demir deelde afgelopen weekend een Turkstalig filmpje waarin een Turks-Limburgse vrouw bekendmaakte dat de helft van het aantal coronapatiënten in ziekenhuis ZOL in Genk Turkse roots heeft.
De Turkse gemeenschap is niet opgezet met de Facebookpost die Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) afgelopen weekend heeft gedeeld. Demir vraagt daarin aan de Turkse Limburgers om de getroffen maatregelen rond corona na te leven, nadat op sociale media rondging dat meer dan de helft van de coronapatiënten in het ZOL van Turkse origine is. “Nu groepen aan de schandpaal nagelen hoort niet.”, klinkt het.

“Een bepaalde doelgroep met de vinger wijzen is nu totaal niet aan de orde”, vindt Maasmechels schepen Mustafa Uzun (CD&V). “Dat de minister plots schermt met dit soort uitspraken gaat zelfs in tegen de wet van de privacy”, vindt Uzun. “Gaan we nu alle afkomsten tellen en zo groepen aan de schandpaal nagelen? Dan kan je ook  over de mensen beginnen die op skiverlof gingen en het virus hebben meebracht. Dat hoort niet.”

“Net meer dan ooit is samenhorigheid belangrijk. Alle Vlamingen strijden samen tegen het virus.” Ex-schepen Ali Caglar (CD&V) uit Genk sluit zich daarbij aan. “Het moet niet gaan over een bepaalde groep mensen, maar over ons allemaal.”

Ali Caglar.
Foto Dalemans Ali Caglar.

Familieband

“De besmettingen zijn waarschijnlijk al enkele weken geleden gebeurd, voor de maatregelen zijn getroffen”, legt Caglar uit. “In de Turkse gemeenschap zie je dan ook dat de familiebanden anders zijn. De manier waarop we elkaar begroeten verschilt. We kussen, knuffelen en schudden elkaars handen. Dat kan dus een rol gespeeld hebben.”

“Maar bij andere bevolkingsgroepen zagen we dan weer dat mensen terugkwamen van hun skivakantie in Italië”, vult hij aan. “Ik denk dat het laatste voor veel besmettingen heeft gezorgd. Maar het is niet aan de orde om mensen te beschuldigen, aangezien de maatregelen toen nog niet van kracht waren. Ik vermoed dat iedereen ondertussen de regels respecteert.”

Serdar Karali (PUUR) Maasmechelen.
Mine Dalemans Serdar Karali (PUUR) Maasmechelen.

“Ikzelf ben risicopatiënt, net zoals mijn vader, die met zijn nieren sukkelt. We zijn daar ook allemaal mee bezig”, vult raadslid Serdar Karali (PUUR) uit Maasmechelen aan. “De Turkse moskee en cultuur centrum  Atip hebben nog voor de bewuste vrijdagavond van de lockdownfeestjes alle activiteiten geschrapt. Ze hebben zelfs het uur niet afgewacht. Het vrijdaggebed wordt niet meer gehouden.”

Turkse tv

Karali vindt de commotie dan ook onterecht. “Er wordt de Turkse gemeenschap verweten naar de Turkse zenders te kijken en daarom de Belgische boodschap te missen? Hebben al die honderden Belgen die zich niet aan de regels hielden zoals Gwendolyn Rutten en haar man dan allemaal naar de Turkse tv gekeken? Trouwens, op die zenders wordt ook gesproken over die maatregelen en in Turkije zijn ze zeker zo streng als in België.”

“Iedereen moet gewoon zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. En de jongeren moeten de ouderen informeren en bijstaan”, zegt Karali. “Die zijn dan ook moeilijker te bereiken, en het is onze taak vanuit de gemeenschap om hen daarop attent te maken”, zet schepen Uzun kracht bij. “Maar er wordt écht heel veel gecommuniceerd”, zegt Uzun.

“Ikzelf heb dit weekend een dertigtal gezinnen gecontacteerd en ze gewoon nog eens eraan laten herinneren. De mensen nemen het wel ernstig. Maar verwijten maken of spreken over ‘eilanden’ waar de Turkse gemeenschap op zit, is nu niet het moment.”

Mustafa Uzun.
CD&V Maasmechelen Mustafa Uzun.