Tien jaar na moord op kleuterjuf Josée start nu eindelijk assisenzaak, maar de dader is spoorloos

Josee Widdershoven vermoord in Maaseik
RV Josee Widdershoven vermoord in Maaseik
De 71-jarige Lei B. moet zich dinsdagnamiddag in het Tongerse hof van assisen verantwoorden voor de moord op zijn ex-vrouw Josée Widdershoven in Vucht bij Maasmechelen. De man is al enige tijd spoorloos en stuurt dinsdag dan ook wellicht zijn kat. De feiten dateren uit 2009.

Kleuterjuf Josée Widdershoven werd op 13 december 2009 met meerdere schotwonden dood aangetroffen door één van haar dochters in haar Volkswagen Golf in de garage van haar woning aan de Brugstraat in Vucht. De jongedames hadden meteen een vermoeden dat hun vader achter de moord zat. Hij had een dominante persoonlijkheid en een agressief kantje.

 Lei B. schreeuwde altijd zijn onschuld uit. Nochtans heeft de man merkwaardige manoeuvres gedaan gedurende het onderzoek naar de gewelddadige dood van zijn ex. Er was niemand, die ook maar een vijand van de vroegere kleuterjuf Josée kon noemen. 

Ruzie om verkoop huis

Josée en Lei zaten al jaren in een vechtscheiding verwikkeld. Widdershoven verliet in 1995 de echtelijke woonst aan de Jagerslaan en nam haar twee dochters mee. In 2006 was de echtscheiding uitgesproken, maar de afhandeling van de verdeling van de verkoopopbrengst van het huis bleef aanslepen. Josée vond dat Lei te weinig bood, terwijl haar notaris het echtelijke huis op 420.000 euro had geschat. Volgens Lei was het huis 100.000 euro minder waard. Hij vond ook dat zij geen recht had op het geld, dat hij had opgestreken van de verkoop van twee huizen in Sittard-Geleen, die hij van zijn ouders had geërfd.

Tanken

De avond dat Josée werd doodgeschoten, was Lei naar het vakantiehuis van zijn broer in het Zuid-Franse Castellane vertrokken. Hij was ‘toevallig’ net gaan tanken bij de Colruyt, recht tegenover brasserie ‘t Pralientje, waar Josée die avond met een vriendin iets zat te drinken. Tegen de speurders ontkende Lei dat hij de bedoeling had zijn ex in de gaten te houden.

Lei B. reed met een Volkswagen Polo, waarin tijdens het onderzoek buskruitresten zijn aangetroffen. Daarvoor had hij verschillende verklaringen: contaminatie door speurders, zijn garagist die met vuurwapens omging en ten slotte het willen verkopen van zijn wagen aan een Franse bevriende jager. 

Poetsmaniak

Lei B. werd als een poetsmaniak omschreven. Na een rit kuiste hij steeds zijn Harley Davidson of auto tot in de puntjes. Op 13 december 2009 werd hij door zijn broer verwittigd dat hij zich moest melden bij de federale politie. Op de terugweg maakte hij enkele bizarre tussenstops en draaide zelfs twee keer terug. Speurders vonden dat vreemd, maar volgens hem deed hij dat niet om bepaalde bezwarende elementen in een afvalbak te dumpen.

Lei B.  verklaarde ooit aan kennissen in zijn entourage dat hij zijn ex kapot zou schieten, maar volgens hem was dat gewoon een gezegde. Ondanks alle eigenaardigheden ontkent Lei B. tien jaar later nog steeds zijn betrokkenheid. Tweemaal werd hij aangehouden en weer vrijgelaten.  Vorige week raakte bekend dat zijn twee advocaten niet meer voor hem zouden optreden. De burgerlijke partijen worden vertegenwoordigd door advocaten Bert Partoens, Philip Daeninck en Jef Vermassen. Openbare aanklager is Patrick Boyen. Voorzitter van het hof is Camille Liesens. Dinsdag om 14 uur wordt de jury samengesteld. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bern Buren

  Moet zoiets 10 jaar duren? Waarom wordt een moordenaar voorlopig vrijgelaten?

 • Peter Janssen

  (ON)recht op zn belgisch!

 • Rudi Swinnen

  Na 10 jaar , onvoorstelbaar ons Belgisch gerecht . Die man lacht ons vierkant uit , samen met nog ontelbare lotgenoten

 • willy zachel

  Geldverspilling Een moordenaar gewoon jaren vrij laten rondlopen en dan een rechtszaak openen maar verbaast zijn dat de vogel is gaan vliegen

 • ANN LIMBOS

  En " dat " laten ze loslopen ?