Exclusief voor abonnees

Ouders Maasmechelse school ontgoocheld na beslissing Hof van Beroep dat hoofddoekenverbod rechtvaardigt

hoofddoek
PhotoNews hoofddoek
De ouders van de leerlingen van de scholen Atheneum Maasland (nu: GO! Maxwell) en de Nikola Tesla Middenschool in Maasmechelen reageren ontgoocheld na de beslissing van het Hof van Beroep in Antwerpen dat het verbod op het dragen van een hoofddoek gerechtvaardigd is. Dat vertelt hun advocaat Joos Roets, die overweegt in cassatie te gaan. 

Het hof hervormt met dit arrest een eerdere beslissing van de burgerlijke rechtbank van Tongeren. Die had vorig jaar geoordeeld dat elf meisjes, wiens ouders een procedure hadden aangespannen, hun hoofddoek tóch mochten dragen. De rechtbank hield daarbij rekening met bepalingen van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dat de verplichtingen aan de Europese landen oplegt om al hun burgers in volle vrijheid hun godsdienst te laten beleven.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  In een school en later in een bedrijf zijn bepaalde regels die iedereen moet volgen. Zoals geen piercing, verzorgt voorkomen, net gekleed, ... . Deze zijn niet altijd even logisch maar, als je wil blijven moet je ze volgen. De ouders en leerling gaan akkoord met het schoolreglement en worden verwacht dit na te leven!

 • Frédéric Bastiat

  Het wordt tijd dat het achterhaalde EVRM en UVRM eens geupdated worden. Deze zijn beiden geschreven in de tijd van voor de verlichting. Voor godsdiensten zou er geen enkele expliciete supra-vrijheid mogen zijn. Godsdienst doe je gewoon zelf in vrijheid die hier in de westerse wereld de norm is. Bescherming geniet je door gewone niet-discriminerende wetten , doodslag bvb zou los van godsdienst, sexuele voorkeur enz moeten berecht worden.

 • Huub Lemmens

  Verstand heeft uiteindelijk nog eens gewonnen in gerechtelijke wereld. Als dat nu nog eens bij de advocaten het geval zou zijn dan hebben we nog een goede Kerst

 • wim CLAES

  cassatie? dure procedure, die alleen een nieuwe rechtszaak oplevert: 2x kassa dus.g e moet van iets leven. men moet eens beseffen dat samenleven ook betekent dat de andere ook vrijheden hebben en geen last mogen ondervinden van de uwe.

 • patrick VANHOVE

  Tip voor die ouders er zijn landen waar het wel kan dus......