Ophef op assisenproces kappersmoord nadat Aquino’s en de vermeende opdrachtgever van de moord op hun broer komen getuigen

Voor de getuigenis van de Aquino broers was heel wat extra beveiliging voorzien aan het assisenhof in Tongeren
Photo News Voor de getuigenis van de Aquino broers was heel wat extra beveiliging voorzien aan het assisenhof in Tongeren
De gemoederen liepen vandaag zeer hoog op tijdens het proces van de kappersmoord voor het hof van assisen in Tongeren. De drie Aquino-broers benadrukten in hun getuigenis dat ze ervan overtuigd waren dat hun goede vriend Hilmi Gedik het slachtoffer was geworden van een roofmoord. Doodgeschoten voor het geld. Toen enkele uren later M.T. (59), de vermeende opdrachtgever van de moord op hun ‘broertje’ Silvio, onder zeer zware politiebewaking de assisenzaal binnenstapte, kreeg hij vrijwel onmiddellijk zware verwijten in het Italiaans naar zijn hoofd geslingerd van een Aquino uit het publiek. Na de getuigenis van M.T. verliet die Aquino de zaal en volgde er in de gangen heel wat geschreeuw. Enkele andere aanwezigen uit het publiek stormden daarna samen met de veiligheidsagenten naar buiten.

M.T. was onder de indruk toen hij de assisenzaal binnenstapte en de zware verwijten te horen kreeg. Hij wees naar het hof of ze “dat allemaal wel goed gehoord hadden” en zakte vrijwel onmiddellijk neer op een stoel. Voorzitter Liesens zag hem tussen al de veiligheidsagenten, die tot aan de toegangsdeuren van de assisenzaal opgesteld stonden, eerst nog niet eens zitten. Dat M.T. tegen zijn zin voor het hof moest verschijnen, was duidelijk. Het begon al met de eed als getuige, die hij eerst niet wilde afleggen. “Ik ben hier voor niets. En ik kan dat ook niet lezen.”

“Ik weet niets”

Ook nadien leverde M.T. geen medewerking. Hij wist niets over de moord op Hilmi Gedik, klonk het. De broers Aquino, die kende hij wel, ja. Voorzitter: “Op een bepaald ogenblik is er sprake geweest dat de Aquino’s achter de moord op Hilmi zaten, wat weet u daarvan?” M.T.: “Niets, ik zat toen in de gevangenis van Antwerpen.” Voorzitter: “Waarom bent u nu aangehouden?” M.T.: “Ik weet het niet, maar jullie zullen het wel weten.” 

De man is in verdenking gesteld van de moord op Silvio Aquino, benadrukte aanklager Boyen. “En M.T. heeft op 12 mei 2016, toen hij voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling moest verschijnen omdat hij beroep wilde aantekenen tegen zijn aanhouding, ook verklaard dat L. Aquino de kapper had laten vermoorden voor 300 kilo cocaïne. Klopt dat mijnheer T.?” De vijftiger wist er helemaal niets meer van.

Normaal bedank ik getuigen voor hun getuigenis maar bij deze heer kan ik dat echt niet doen

Voorzitter Liesens na de getuigenis van M.T.

Luide verwijten heen en weer

Elke andere poging van voorzitter en aanklager om nog iets meer te weten te komen van M.T. over de moord op Hilmi Gedik was daarna tevergeefs. “Normaal bedank ik getuigen voor hun getuigenis, maar bij deze heer hier kan ik dat echt niet doen”, sloot voorzitter Liesens af. M.T. wilde zo snel mogelijk weg uit de zaal, maar hij moest eerst opnieuw geboeid worden. De Italiaanse verwijten vlogen heen en weer. Nadat M.T. weggeleid werd, stapte ook de Aquino in het publiek, die al een strenge aanmaning had gekregen dat hij geen commentaar meer mocht geven, furieus op met een laatste verwijt en een blik die boekdelen sprak. Enkele steunbetuigers stormden even later samen met extra veiligheidsagenten ook de zaal uit richting het luide geschreeuw in de gangen van het gebouw.

Getuigenis van de Aquino-broers

Ook voor de getuigenis van de drie Aquino-broers zelf enkele uren voordien was heel wat extra politiebegeleiding voorzien. Hilmi was een goede vriend van hen, als een broer zelfs, klonk het bij de broers. “Zoals Hilmi was er geen tweede op de wereld.”

We waren er allemaal ziek van toen we de dood van Hilmi vernamen

L. Aquino

L. Aquino (57) mocht als eerste broer de spits afbijten. Hij is de enige van de drie broers die nu niet in de cel zit. Toen Hilmi Gedik op 29 november 2012 doodgeschoten werd, had L. zelf de gevangenis net verlaten na een jarenlange celstraf. De broers waren ‘er ziek van geweest’ toen ze de dood van Hilmi vernamen. L. hield het rustig tijdens zijn getuigenis, al kon hij het absoluut niet begrijpen dat er nog sprake was geweest dat Hilmi een informant zou geweest zijn van de politie. “Vanwaar haalt men die informatie, eigenlijk? Dat zou ik toch eens willen weten. Die man is al voor niets gestorven, dit is niet juist.” 

Dat hij zelf ooit genoemd werd als mogelijke opdrachtgever van de moord, was al helemaal onzin. “Dat is ooit verklaard door M.T. (de vermeende opdrachtgever van de moord op zijn broer Silvio Aquino, red.) naar aanleiding van een verklaring die ik had afgelegd over kogels die in de brievenbus van Silvio gestopt werden. Maar ge hebt toch gezien wat voor een mens dat is en wat voor leugens hij vertelt!”

Dood van broer Silvio

De dood van zijn ‘broertje’ Silvio kwam ook ter sprake. “Mijn zussen zijn thuis overvallen. Waarschijnlijk door dezelfde mensen die Silvio overvielen, maar dat is nooit bewezen. Silvio is ook geliquideerd. Want zo met zes auto’s, dat doe je niet zomaar.” Het was duidelijk een gevoelige kwestie. Voorzitter Liesens koppelde meteen terug naar de moord op Hilmi. Maar veel meer kon L. daar niet over vertellen. Hij wist niets af van de grote sommen cash geld die het slachtoffer zou gekregen hebben. Of Hilmi voor de Aquino’s werkte en grote sommen geld van hen kreeg? Ook daar volgde een ontwijkend antwoord op. Hij sloot zijn getuigenis nog goedlachs af. “Dank u, het was gezellig.”

Komedie gespeeld op de tap? Zeker niet, we zijn daardoor zelfs gepakt

R. Aquino

Geen komedie

Oudere broer R. klonk eveneens rustig achter de micro. Ook hij wist niet waarom goede vriend Hilmi 45.000 euro achter de keukenplint had verstopt. “Er is ook gezegd dat er onenigheid zou geweest zijn tussen de Aquino-broers, klopt dat?”, wilde voorzitter Liesens weten. R.: “Wij hebben geen ruzie gehad en al zeker en vast niet met Hilmi. Dat is toch bewezen op de tap.” De Aquino’s werden ten tijde van de moord afgeluisterd via een tap in een voertuig van de clan in het kader van het grootschalig drugsonderzoek dat in 2017 tot stevige celstraffen leidde. Daarop was hun verontwaardiging over de dood van Hilmi Gedik duidelijk te horen. “Maar wisten jullie misschien dat jullie afgeluisterd werden en speelden jullie toen komedie, zoals sommigen beweren?”, vroeg aanklager Boyen hem nog. “Maar neen”, antwoordde R. met een blik van ongeloof. “Er is in die auto zoveel gezegd, daardoor zijn we toch ook gepakt.”

R. Aquino wilde na zijn getuigenis zelf nog weten waarom beschuldigde Shane R. ooit een sms had gestuurd naar een vriend van hem: ‘Beest, ga eens kijken op Strooiweg X in Maasmechelen’. Kippenvel had het R. Aquino bezorgd toen de speurders hem tijdens het onderzoek hadden ingelicht over die sms met specifieke vermelding van zijn adres. Maar het antwoord van Shane R. bood hem geen duidelijkheid. “Ik kan mij niet herinneren dat ik zo’n bericht ooit heb verstuurd.”

M. Aquino spreekt

De getuigenissen van L. en R. verliepen rustig en leverden niet veel nieuwe informatie op. Maar dat veranderde tijdens de getuigenis van broer M. (48). Al van bij het betreden van de assisenzaal keek de veertiger gespannen naar het publiek, op zoek naar bekende gezichten. Toen hij de familie van het slachtoffer in de zaal zag zitten, knikte hij lang en vriendelijk naar hen. Hij had aan de ex-partner van Hilmi Gedik, de moeder van zijn 17-jarige dochter, dit weekend al meegedeeld dat hij extra informatie had over de zaak. Die nieuwe informatie had hij al enkele maanden gekregen maar deelde hij vandaag pas mee. 

Dat Shane wapens leverde aan Hilmi? Dikke zever, als dat zo was, zou ik het geweten hebben

M. Aquino

“Hilmi was meer dan een goede vriend, hij was als een broer. Ik kende hem al dertig jaar”, ging hij meteen met luide stem van start. “Ik had minstens tien keer per dag contact met Hilmi, al van ’s ochtends als hij wakker werd. Wij hadden geen geheimen voor elkaar.” ‘Dikke zever’ vond hij het dat beschuldigde Shane had aangehaald dat hij wapens leverde aan Hilmi. “Als dat zo was, dan zou ik het geweten hebben. Hij is nooit bij Hilmi thuis geweest, nooit.”

Voorzitter: “Waarom zou Hilmi vermoord zijn?”

M.: “Het was een pure overval. Ze zijn daar aangekomen en hebben die jongen gewoon dadelijk neergeschoten. Dat moet wel want Hilmi was oersterk en anders had dat niet gekund.”

Voorzitter: “Die overvallers moeten dan toch geweten hebben dat er geld bij Hilmi te vinden was? Er lag nog 45.000 euro achter zijn keukenplint. Hoe konden zij dat dan weten?

M.: “Dat weet ik niet, dat moet je aan hen vragen. Ze zullen wel een tip gekregen hebben zeker.”

Shane heeft verteld dat hij bij Hilmi een home invasion heeft gepleegd voor een geldsom. Hij heeft drie keer geschoten, en dan nog een keer

M. Aquino

Home invasion voor geld

Of hij nog iets wilde toevoegen aan zijn getuigenis, sloot voorzitter Liesens af. En dat wilde M.. Kwaad vertelde hij wat hij wist, alsof hij het allemaal al langer had willen vertellen. “Shane R. heeft meer dan een jaar met een vriend van mij getraind in de gevangenis en die heeft mij daar tijdens de wandeling heel wat over gezegd. Shane heeft hem verteld dat hij samen met Brian een home invasion heeft gepleegd voor een geldsom in de woning van Hilmi. De tip van die geldsom zou afkomstig zijn van E.M. Hij heeft verteld dat hij drie keer heeft geschoten. Hij is dan nog teruggegaan en heeft nog een keer geschoten.” Brian veerde recht: “Wie heeft dat gezegd?” M. (opgejaagd en kwaad): “Ik ben niet over u aan het spreken maar over hem (medebeschuldigde Shane, red.). Brian heeft niet geschoten maar hij was er volgens die Shane wel bij.”

Beschuldigde Shane R.
Mine Dalemans Beschuldigde Shane R.

De voorzitter moest M. Aquino even tot kalmte aanmanen. Beschuldigde Shane R. stond recht: “Dan zou ik graag weten wat de naam is van die man”, klonk het zelfzeker. “Ik zou hem hier dan ook willen zien .” M. noemde de naam, waarna de speurders de opdracht kregen om de informant te gaan opzoeken en verhoren. Shane vroeg hen ook nog om de beelden eens op te vragen van de wandeling die M. Aquino maakte met die bewuste vriend. M. draaide zich kwaad om en vloekte luid.

Dinsdag worden de getuigenverhoren verder gezet.