Nostalgische foto’s sieren rusthuis De Maasmeander: “Het mag hier niet op een ziekenhuis lijken”

Zo kunnen de bewoners ook genieten van het panorama op Connecterra.
Karolien Coenen Zo kunnen de bewoners ook genieten van het panorama op Connecterra.
Bijna zestig foto’s van de gemeente Maasmechelen en twintig schilderijen hangen sinds deze week in de gangen van rusthuis De Maasmeander. “Toen ik hier vorig jaar begon, vond ik de sfeer te veel op een ziekenhuis lijken”, zegt directeur Bernd Schepkens. De reacties zijn bijzonder positief.

De Maasvallei, de mijnterril, de Mechelse Heide, de Zandberg én ‘t Törrep. Dat zijn de vijf thema’s die rusthuis De Maasmeander over de vijf afdelingen verdeelde. In alle gangen hangen sinds kort een pak foto’s die de algemene sfeer moeten bevorderen.

Allerlei foto's hangen op de verschillende verdiepingen in het bejaardentehuis. De bewoners kunnen hier volop van genieten.
Karolien Coenen Allerlei foto's hangen op de verschillende verdiepingen in het bejaardentehuis. De bewoners kunnen hier volop van genieten.

“Het rusthuis bestaat nu vijf jaar, maar toen ik hier vorig jaar directeur werd viel me op hoe wit de gangen waren”, zegt directeur Bernd Schepkens. “Het had de sfeer van een ziekenhuis en dat wilde ik niet langer.” Schepkens zocht de juiste mensen om zich heen en organiseerde een brainstormsessie.

Historie

“We zijn in zee gegaan met fotograaf Guido Thomassen en kunstenaar Rik Linkens. Guido zorgde voor héél wat prachtige beelden, en Rik mocht zich uitleven op schildersdoeken. De reacties zijn bijzonder positief.” Er werd gekozen voor veel recente natuurbeelden, maar ook historische beelden van de mijn en het oude centrum van Mechelen-aan-de-Maas.

Bewoonster Johanna De Ceulaer (rechts) vindt de foto’s van de Mechelse Heide prachtig. Lode is technieker en ook hij vindt alle beelden geweldig.
Karolien Coenen Bewoonster Johanna De Ceulaer (rechts) vindt de foto’s van de Mechelse Heide prachtig. Lode is technieker en ook hij vindt alle beelden geweldig.

Ook de bewoners zijn dolenthousiast. Velen van hen kunnen het pand zelden of amper verlaten, maar kunnen op deze wijze stukjes ‘Maasmechelen’ bezoeken. “Ze spreken soms af onder een bepaald beeld en verzamelen er. Bedoeling is dat iedereen zo mobiel mogelijk is in het rusthuis. De bewoners mogen ook naar andere afdelingen en gaan kijken naar de beelden. De één vertelt iets over de foto, de andere haalt weer eigen herinneringen op, en dat is waar het om draait.”

Het gemeentehuis.
Karolien Coenen Het gemeentehuis.
Een foto van de oude brug aan de Dokter Haubenlaan.
Karolien Coenen Een foto van de oude brug aan de Dokter Haubenlaan.
Een oude foto van de Dokter Haubenlaan.
Karolien Coenen Een oude foto van de Dokter Haubenlaan.
Een oude foto van de Dokter Haubenlaan begin 1900.
Karolien Coenen Een oude foto van de Dokter Haubenlaan begin 1900.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.