Motard sterft na botsing met truck

SLACHTOFFER IS 59-JARIGE POLITIE-INSPECTEUR

De plaats van het ongeval werd afgezet. Het onderzoek werd gevoerd door agenten van een andere politiezone dan die waar slachtoffer Marco Holthof werkzaam was.
Foto Vandael De plaats van het ongeval werd afgezet. Het onderzoek werd gevoerd door agenten van een andere politiezone dan die waar slachtoffer Marco Holthof werkzaam was.
Op het industrieterrein Oude Bunder is gisteren een motorrijder om het leven gekomen na een aanrijding met een vrachtwagen. Het slachtoffer is de 59-jarige Marco Holthof uit Lanaken, die als inspecteur bij de lokale politie werkte. "Daarom werd het onderzoek geleid door een andere politiezone", aldus Pieter Strauven van het parket.

Over de precieze omstandigheden van het ongeval is voorlopig nog geen duidelijkheid. Wel is duidelijk dat Marco Holthof omstreeks 17 uur met zijn motorfiets op de baan was op het industrieterrein Oude Bunder, en ter hoogte van de Slakweidestraat in aanrijding kwam met een vrachtwagen. Er werd een verkeersdeskundige aangesteld om de situatie te onderzoeken, maar het was gisteren evenmin duidelijk of die een beroep zou kunnen doen op getuigen. Intussen is wel al duidelijk dat de hulpdiensten na de klap meteen ter plaatse gingen, maar geen hulp meer konden bieden. Het slachtoffer was op dat moment al overleden. De chauffeur van de vrachtwagen verkeerde in shock, maar bleef voorts ongedeerd. De politie startte meteen een onderzoek, waarbij de Slakweidestraat afgesloten werd voor alle verkeer.

Niet in functie

Parketwoordvoerder Pieter Strauven onderstreept intussen wel dat er van kwaad opzet geen sprake is. Dat kan vreemd overkomen om zoiets te benadrukken, maar slachtoffer Marco Holthof uit Lanaken was dan ook actief binnen de politiezone Lanaken-Maasmechelen. Hij was onder meer wijkinspecteur in Boorsem, Klein Spanje, Opgrimbie, Uikhoven, Kotem en Oude Bunders. Hij verongelukte dus in het gebied waar hij zelf als agent werkte. "Op het ogenblik van het ongeval was hij evenwel niet in functie", klinkt het nog bij Strauven.


Om de sereniteit en de neutraliteit van het onderzoek te vrijwaren, werd het onderzoek niet gevoerd door de politiezone Lanaken-Maasmechelen. Hiervoor werd een beroep gedaan op de collega's van de zone CARMA, waar onder meer Genk deel van uitmaakt. "Beroep doen op een andere zone wanneer het slachtoffer een agent van het eigen korps is, is niet verplicht", legt Strauven uit. "Maar het is wel een menselijke oplossing. Het is niet gemakkelijk om met het verlies van een collega om te gaan, laat staan dat je in zo'n geval zelf de vaststellingen moet doen. Ook wanneer een agent slachtoffer wordt van geweld, hebben we liever niet dat hun directe collega's de vaststellingen doen. Al kan het soms natuurlijk niet anders."


Bij de politiezone Lanaken-Maasmechelen wordt intussen verslagen gereageerd op het overlijden van Marco Holthof, maar voor verdere communicatie wordt naar het parket verwezen. Vandaag staat er een overleg gepland. Ook buren van Marco hebben het over een groot verlies. "Hij stond altijd voor iedereen in de wijk klaar", klinkt het.


Marco Holthof werd 59 jaar en laat een vrouw en twee kinderen achter.