Maasmechelaar teelt medicinale wiet

NU AL PV VOOR WOORD 'CANNABIS' OP GEVEL

In de professionele plantage staan nu zo'n vijftien planten, vooral voor kankerpatiënten.
Foto's VRT In de professionele plantage staan nu zo'n vijftien planten, vooral voor kankerpatiënten.
Met de oprichting van een professionele cannabiskwekerij wil Maasmechelaar Dominique Van Gruisen patiënten helpen die nood hebben aan medicinale cannabis. "Maar we kregen al een proces-verbaal in de bus voor het woordje 'cannabis' dat aan de gevel hangt", zucht medebezieler Guy Hofman.

Nog maar enkele weken is de cannabiskwekerij in Lier volledig klaar voor gebruik, maar de eerste aanvragen zijn al afgehandeld. "Alles is in orde. De juiste lampen, potten, brandveiligheid, hygiëne, noem maar op", zegt Guy Hofman van de Medicinale Cannabis Club vzw (MCC), die instaat voor de kweek. "Ik ben als het ware de wietboer. Let op, het gaat hier uitsluitend om cannabis voor medicinale doeleinden waar de CBD-waarde voornamelijk hoger of gelijk is aan de THC-waarde. Van dat laatste geraakt de recreatieve gebruiker dus in een roes, wat bij medicinale toepassingen niet altijd wenselijk is."


MCC ging al snel in zee met MEDCAN vzw, een platform voor pijnpatiënten en artsen. Je kan je trouwens enkel inschrijven voor een wietplantje indien je een doktersvoorschrift hebt. "De patiënt komt tot bij ons, en wordt enkel doorverwezen naar MCC indien hun medisch dossier in orde is", weet MEDCAN-voorzitter Pieter Geens, zelf pijnpatiënt. "Dan pas kan de patiënt een plant kopen. Dat groeiproces neemt zo'n drie maanden in beslag."


" Voor de opstart van MCC werden we bijgestaan door Dominique van Gruisen als adviseur van MEDCAN vzw", gaat Geens verder. "Hij is een expert op vlak van medicinale cannabisteelt en deed heel wat ervaring op in kwekerijen in de Verenigde Staten, waar het gelegaliseerd is."


Het trio beseft maar al te goed dat ze in België op de rand van de wetgeving balanceert. "We spelen open kaart. De politie is op de hoogte maar toch kregen we al een eerste pv binnen. Ook minister Maggie de Block hebben we ingelicht", aldus van Gruisen. "We nodigen alle instanties uit om te laten zien waar we mee bezig zijn. Ook een professor van de universiteit van Gent zal betrokken worden. We vragen enkel een tijdelijke proefvergunning. Ondertussen zou er een onderzoekscommissie kunnen worden opgestart waarbij de overheid ons drie jaar kan opvolgen."

Een cannabisplant in de plantage.
© VRT Een cannabisplant in de plantage.

Tegen epilepsie

Momenteel staan er achttien planten in de kwekerij, waarvan een groot deel voor kankerpatiënten. Eén van die planten behoort toe aan de vader van de 6-jarige Sofie Voncken uit Maasmechelen die aan een zeldzame vorm van epilepsie lijdt. Al jaren kampt ze met gemiddeld vijftig epilepsie-aanvallen per dag, maar sinds het gebruik van cannabisolie werd dat aantal teruggedrongen naar drie aanvallen per week."