Limburgse acteur schittert naast Matthias Schoenaerts in nieuwe film 'Kursk'

Kristof Coenen.
TONY VAN GALEN Kristof Coenen.
Wie binnenkort naar Kursk - de nieuwste film met Matthias Schoenaerts - gaat kijken, zal er Limburger Kristof Coenen (40) zien opduiken. Coenen is bekend uit de theaterwereld en de politieserie Professor T., maar speelde nu met een internationale sterrencast. "Dit had ik nooit durven dromen", zegt hij. 

Met een filmbudget van maar liefst 30 miljoen euro en topacteurs als Matthias Schoenaerts, Colin Firth en Léa Seydoux moet Kursk één van dé Europese films van het najaar worden. Kursk gaat over de ramp in 2000 met de onderzeeër van de Russische marine die in de Barentszee zonk. 118 bemanningsleden verloren daarbij het leven. 

Kristof Coenen aan het werk.
Europacorp. Kristof Coenen aan het werk.

"De film speelt zich af tijdens de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden", vertelt Kristof Coenen. "Ik speel Sasha, een fictief personage gebaseerd op één van die mannen. Wanhopig wachtten we op hulp terwijl het zuurstofniveau bleef dalen, met alle gevolgen vandien." 

Regisseur van dienst is Thomas Vinterberg, gekend van zijn populaire langspeelfilms Festen en Jagten. De Deen werkte nog al samen met Schoenaerts. "Ik was vereerd dat hij mij koos. Het is een bijzonder aangenaam en lief persoon. Hij gaf ons als acteurs ook heel wat vrijheid. Ik heb er veel uit geleerd", zegt Coenen.

Kristof Coenen als Sacha. Schoenaerts in de achtergrond aan het werk.
Coenen. Kristof Coenen als Sacha. Schoenaerts in de achtergrond aan het werk.

Confronterend

Toch koos Vinterberg de acteur met Maasmechelse roots niet enkel voor zijn acteerprestaties. Coenen is voormalig Belgisch kampioen freediver, kan tot zeventig meter diep duiken zonder zuurstofflessen en dus minutenlang zijn adem inhouden. Hij deed veel van zijn stunts zelf. "In enkele cruciale scènes duik ik samen met Matthias - die kapitein-luitenant Mikhail Kalekov speelt - door de ondergelopen duikboot. Daar kwam heel wat voorbereiding bij kijken, en ik heb Matthias daarin begeleid. Eerlijk, hij was er snel mee weg."

Matthias is een échte leider, op en naast de set

Kristof Coenen

"In een bepaalde scène verlies ik het bewustzijn en redt Matthias mij. Toen ik de scène herbekeek kreeg ik het zelf benauwd. Jezelf zien verdrinken als duiker...  Ik denk dat mijn familie en vrienden het ook moeilijk gaan hebben." 

Over de samenwerking met Matthias is hij lovend. "Het is een teamspeler en kan de groep ongelooflijk hard enthousiasmeren. Hij kan de focus in ons naar boven halen, ook na een draaidag van twaalf uur. Echte peptalks. Een leider op en naast de set."

Coenen is haast onherkenbaar als de Russische marinier Sasha.
Europacorp. Coenen is haast onherkenbaar als de Russische marinier Sasha.

Ode

Coenen is al jaren acteur, maar Kursk is veruit het hoogtepunt van de man. "Het professionalisme was er ongezien. De set was ook bijzonder goed nagebouwd. Bijna twee maanden zit je dagenlang samen in die 'duikboot'. Je kan je véél meer inleven, ondanks dat de temperatuur van het water 30 graden was. Bij de ramp in 2000 was dat 4 graden. Ik herinner me het drama destijds nog goed. Het was een eer om een ode te brengen aan die jonge gasten die destijds het leven lieten." 

Bende van Nijvel

Na zijn ervaring met Kursk hoopt Coenen zijn carrière internationaal verder uit te bouwen. "Ik heb een rolletje te pakken in de film Niet Schieten van Stijn Coninx over de Bende van Nijvel. Ik speel er Patrick Haemers die er even van verdacht werd De Reus te zijn. Het gaat me goed af, en ik hoop zowel in Vlaanderen als in het buitenland te kunnen doorgroeien." Op 7 november draait ‘Kursk’ in de Belgische zalen. Niet Schieten gaat deze week in première. 

Coenen als Patrick Haemers in Niet Schieten, de nieuwe film van Stijn Coninx.
Coenen. Coenen als Patrick Haemers in Niet Schieten, de nieuwe film van Stijn Coninx.

De trailer van Kursk
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.